Hyppää pääsisältöön

Eindhoven tyrmäsi HJK:n toiveet

HJK:n ja PSV Eindhovenin peli Mestarien liigassa keräsi ennätysyleisön marraskuussa 1998. Ruud van Nistelrooyn hattutemppu pudotti kuitenkin isännät jatkosta.

Tietolaatikko

Vuonna 1913 perustettu PSV Eindhoven on yksi Hollannin kolmesta tärkeimmästä seurasta.
Se on voittanut Alankomaiden mestaruuden 13 kertaa sekä Euroopan Cupin vuonna 1988 ja UEFA Cupin vuonna 1978.
Seurassa ovat pelanneet mm. Ruud Gullit, Ronaldo, Romário, Willy ja Eren van der Kerkhoof, Philip Cocu ja Joonas Kolkka.

HJK haki nyt revanssia syyskuussa käydystä vierasottelusta, joka päättyi hollantilaisjoukkueen hyväksi lukemiin 2-1.

Helsingin olympiastadionilla käydyssä kamppailussa alku oli Eindhovenin hallintaa, mutta ensimmäisen varttitunnin jälkeen myös HJK sai otetta peliinsä. Mika Kottila, Shefki Kuqi ja Aki Riihilahti pääsivät otollisiin tilanteisiin, mutta maaleja ei syntynyt.

PSV:n ennätyssummalla ostama van Nistelrooy sen sijaan pukkasi pallon HJK:n verkkoon, kun peliä oli kulunut puoli tuntia.

Toisella jaksolla HJK:n hyvät yritykset jatkuivat, mutta 67. minuutilla Eindhoven pääsi kohtalokkaaseen vastahyökkäykseen ja van Nistelrooy upotti pallon toistamiseen verkkoon.

Seitsemän minuuttia myöhemmin Mika Lehkosuo ampui käsivirheestä seuranneen rangaistuslaukauksen maaliin. 82. minuutilla Eindhoven sai puolestaan rankkarin, jonka rangaistusalueella kaadettu van Nistelrooy pani erehtymättä sisään.

HJK:n tie Mestarien liigassa nousi pystyyn. Se on kuitenkin ainoa suomalaisjoukkue, joka toistaiseksi on yltänyt Mestarien liigan lohkopeleihin asti.

Saavutusta olikin asiaankuuluvasti saapunut juhlistamaan 34146 ihmistä, joka oli suomalaisten seurajoukkueiden kotipeliennätys.

Teksti: Jukka Lindfors

(Kuvaoikeussyistä YLE Elävä arkisto ei voi esittää internetissä jalkapallon eurocup-otteluiden videotaltiointeja.)

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto