Hyppää pääsisältöön

HJK:lle 14. futismestaruus 1985

Helsingin Jalkapalloklubin joukkue saavutti lokakuussa 1985 neljännentoista Suomen mestaruutensa kaksiosaisessa loppuottelussa Tampereen Ilvestä vastaan.

Tietolaatikko

HJK on voittanut jalkapallon Suomen mestaruuden vuosina 1911-2003 kaikkiaan 21 kertaa.
Vuonna 1931 perustettu Ilves lopetti jalkapallotoimintansa vuonna 1947 ja aloitti sen uudelleen vuonna 1974. Sen ainoa Suomen mestaruus on vuodelta 1983.

Ensimmäisen loppuottelun voitti Ilves kotikentällään numeroin 1-0. Helsingin olympiastadionilla HJK otti 4-1-voiton, joten yhteistulokseksi muodostui 4-2 isäntien hyväksi.

HJK:n maalintekijät olivat Jari "Jallu" Rantanen, Terry Lee, Erkki Valla ja Jari Parikka. Ilveksen kavennusmaalin teki Ari Hjelm.

Klubin edellinen Suomen mestaruus oli vuodelta 1981.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto