Hyppää pääsisältöön

Kaksi Haukilahtea

Kaksi Haukilahtea — toinen Espoossa, toinen Kainuun Kuhmossa. Dokumentti vuodelta 1973 vertailee kahta erilaista elämänmuotoa Suomessa.

Sama nimi, sama maa, yli 500 kilometriä etäisyyttä ja kaksi hyvin erilaista elämänmuotoa.

Kuhmon Haukilahdessa Kainuussa oli vuonna 1973 neljä asuttua taloa. Työ, raha ja työikäiset ihmiset olivat muuttaneet etelään. 30 vuotta myöhemmin kylässä on enää vain yksi talo vakituisesti asuttuna, muut ovat lähinnä kesämökkeinä.

70-luvun alussa Espoon Haukilahti tunnettiin vauraana merenrantalähiönä, johon kuuluivat isot autot, kalliit veneet ja muurien suojaamat talot. Alueen maine hyväosaisten lähiönä on vuosikymmenten kuluessa hieman haalistunut, mutta Suomen kahtiajako ei.

Kaksi Haukilahtea -dokumentin ensiesitys oli joulupäivänä 1973. Katsojien joulurauhan häiritseminen tällaisella eriarvoisuudesta muistuttavalla ohjelmalla sai aikaan yhden ampumisuhkauksenkin, muistelee toimittaja Pentti Riuttu haastattelussa 2007.