Hyppää pääsisältöön

Kaksi Haukilahtea

Kaksi Haukilahtea — toinen Espoossa, toinen Kainuun Kuhmossa. Dokumentti vuodelta 1973 vertailee kahta erilaista elämänmuotoa Suomessa.

Sama nimi, sama maa, yli 500 kilometriä etäisyyttä ja kaksi hyvin erilaista elämänmuotoa.

Kuhmon Haukilahdessa Kainuussa oli vuonna 1973 neljä asuttua taloa. Työ, raha ja työikäiset ihmiset olivat muuttaneet etelään. 30 vuotta myöhemmin kylässä on enää vain yksi talo vakituisesti asuttuna, muut ovat lähinnä kesämökkeinä.

70-luvun alussa Espoon Haukilahti tunnettiin vauraana merenrantalähiönä, johon kuuluivat isot autot, kalliit veneet ja muurien suojaamat talot. Alueen maine hyväosaisten lähiönä on vuosikymmenten kuluessa hieman haalistunut, mutta Suomen kahtiajako ei.

Kaksi Haukilahtea -dokumentin ensiesitys oli joulupäivänä 1973. Katsojien joulurauhan häiritseminen tällaisella eriarvoisuudesta muistuttavalla ohjelmalla sai aikaan yhden ampumisuhkauksenkin, muistelee toimittaja Pentti Riuttu haastattelussa 2007.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto