Hyppää pääsisältöön

Kultainen nuoruus -dokumentti kurkisti eliittinuorten elämään

Vuonna 1970 valmistunut dokumentti kertoo nuorista ihmisistä, joille raha on itsestään selvä etuoikeus. Kurkistus eliittinuorten elämäntapaan sai aikoinaan aikamoisen kohun aikaan.

Dokumentin selostus kertoo: ”Nämä nuoret eivät ole niin sanotuista alemmista yhteiskuntaluokista, köyhistä perheistä, eivätkä he ole työläisiä. He eivät asu Rööperissä tai Sörnäisissä. Kultainen nuoruus ei ole ankea. Se ajattelee: kauan eläköön rikkaat isät ja kauas riittäkööt heidän rahansa!”

Dokumentin työryhmä Marja Hautala (myöh. Pensala), Kristina Schulgin, K.J. Koski, Esa Vuorinen ja Matti Penttilä olivat elokuvataiteen opiskelijoita. Sittemmin heistä kaikista on tullut elokuva-alan arvostettuja ja palkittuja ammattilaisia.

Dokumentin nimi viittaa Kullervo Linnan säveltämään ikivihreään Kultainen nuoruus -valssiin. Kappale voitti Yleisradion iskelmäsävellyskilpailun vuonna 1949.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto