Hyppää pääsisältöön

Kultainen nuoruus -dokumentti kurkisti eliittinuorten elämään

Vuonna 1970 valmistunut dokumentti kertoo nuorista ihmisistä, joille raha on itsestään selvä etuoikeus. Kurkistus eliittinuorten elämäntapaan sai aikoinaan aikamoisen kohun aikaan.

Dokumentin selostus kertoo: ”Nämä nuoret eivät ole niin sanotuista alemmista yhteiskuntaluokista, köyhistä perheistä, eivätkä he ole työläisiä. He eivät asu Rööperissä tai Sörnäisissä. Kultainen nuoruus ei ole ankea. Se ajattelee: kauan eläköön rikkaat isät ja kauas riittäkööt heidän rahansa!”

Dokumentin työryhmä Marja Hautala (myöh. Pensala), Kristina Schulgin, K.J. Koski, Esa Vuorinen ja Matti Penttilä olivat elokuvataiteen opiskelijoita. Sittemmin heistä kaikista on tullut elokuva-alan arvostettuja ja palkittuja ammattilaisia.

Dokumentin nimi viittaa Kullervo Linnan säveltämään ikivihreään Kultainen nuoruus -valssiin. Kappale voitti Yleisradion iskelmäsävellyskilpailun vuonna 1949.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto