Hyppää pääsisältöön

Kultainen nuoruus -dokumentti kurkisti eliittinuorten elämään

Vuonna 1970 valmistunut dokumentti kertoo nuorista ihmisistä, joille raha on itsestään selvä etuoikeus. Kurkistus eliittinuorten elämäntapaan sai aikoinaan aikamoisen kohun aikaan.

Dokumentin selostus kertoo: ”Nämä nuoret eivät ole niin sanotuista alemmista yhteiskuntaluokista, köyhistä perheistä, eivätkä he ole työläisiä. He eivät asu Rööperissä tai Sörnäisissä. Kultainen nuoruus ei ole ankea. Se ajattelee: kauan eläköön rikkaat isät ja kauas riittäkööt heidän rahansa!”

Dokumentin työryhmä Marja Hautala (myöh. Pensala), Kristina Schulgin, K.J. Koski, Esa Vuorinen ja Matti Penttilä olivat elokuvataiteen opiskelijoita. Sittemmin heistä kaikista on tullut elokuva-alan arvostettuja ja palkittuja ammattilaisia.

Dokumentin nimi viittaa Kullervo Linnan säveltämään ikivihreään Kultainen nuoruus -valssiin. Kappale voitti Yleisradion iskelmäsävellyskilpailun vuonna 1949.