Hyppää pääsisältöön

Ensimmäinen ammattifutaajamme

KuPS:n kasvatti Aulis Rytkönen lähti vuonna 1952 ammattilaiseksi Ranskaan. Siirtyminen Savon sydämestä Toulouseen oli huima, hän muistelee haastattelussa vuonna 2007.

Tietolaatikko

Aulis Rytkönen palkittiin elämäntyöstään jalkapallon hyväksi Suomen Urheilugaalassa 11.1.2010.

Aulis Rytkönen (s. 1929) oli taitava pallonhallitsija, jonka merkitys Suomen maajoukkueelle oli olennainen.

Juuri maaotteluiden kautta hän pääsi värvärien huomioon ja kirjoitti joulukuussa 1952 sopimuksen Toulouse FC:n kanssa, jonka riveissä hän voitti Ranskan Cupin vuonna 1957.

Kulttuurierot Ranskan ja Suomen välillä olivat tuohon aikaan melkoiset. Ensimmäiset kolme kuukautta Rytkönen söi vain wieninleikettä, koska ei muuta kyennyt silloisella kielitaidollaan tilaamaan.

Siirtyminen ulkomaille toi Rytköselle "petturin" maineen. Ranskan-aikanaan hän ei päässyt maajoukkuepeleihin kuin kerran.

Vuonna 1960 Rytkönen palasi Suomeen ja ryhtyi HJK:n pelaajavalmentajaksi. Vuonna 1962 seura putosi pääsarjasta mutta nousi komeasti Suomen mestariksi jälleen vuonna 1964.

Naisten jalkapalloiluun Rytkönen suhtautui aluksi epäillen, mutta ryhtyi 70-luvulla sattuman kautta HJK:n naisjoukkueen valmentajaksi saavuttaen peräti kahdeksan Suomen mestaruutta vuosina 1973-1991.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto