Hyppää pääsisältöön

Suomifolkin suloääni Päivi Paunu singahti iskelmäsuosikiksi

Päivi Paunu teki läpimurtonsa vuonna 1966 muodikkaan folkmusiikin myötä. Käännöshitti Oi niitä aikoja teki ujosta "Suomen Joan Baezista" iskelmäsuosikin miltei yhdessä yössä, eikä hittikappale päästänyt irti edes silloin, kun Paunu oli jo jättänyt viihde-estradit taakseen.

Koko ikänsä laulanut papin tytär Päivi Paunu (1946-2016) keksittiin vuonna 1965 Helsingin folk-klubilta, jonka lavalle Heikki "Hector" Harman Erkki-veli hänet puoliväkisin työnsi. Kuulas lauluääni sopi täydellisesti "folkin papittaren" Joan Baezin traditionaalisiin balladeihin, ja hän muistutti ihannettaan myös ulkoisesti. Ohjelmistoon kuului myös muiden folklaulajien tunnetuksi tekemiä kappaleita sekä suomalaisia kansanlauluja.

Tuottaja Reino Bäckman miltei kaappasi Paunun levystudioon, laulaja muisteli radiohaastattelussa vuonna 2010 (ks. alempana). Ensilevy Aamulla varhain / Mene ikkunani luota ilmestyi vuonna 1966. Nämä debyyttikappaleet kuultiin myös nostalgisina versioina kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin, kun Paunu teki paluun Kaustisen kansanmusiikkifestivaalille.

Levy-yhtiö todella uskoi uuteen suojattiinsa, sillä esikoissingleä seurasi samana vuonna vielä oma esikois-LP ja jopa englanninkielinen, nähtävästi ulkomaanmarkkinoille suunnattu EP-levy.

Läpimurtovuonna 1966 tehdyssä ohjelmassa toimittaja Jukka Haavisto hehkuttaa Paunun "kohonneen raketinomaisesti taivaalle ilman mainosrumpujen pärinöitä". Uusi komeetta sanoo joutuneensa perehtymään folkiin, kun Hootenanny Trion Keijo Räikkönen oli kutsunut häntä "Donovanin näköiseksi" – eikä Paunulla ollut aavistustakaan, mitä tämä tarkoitti. Joan Baeziin hän oli kyllä ihastunut jo kauan aiemmin muttei aavistanut tämän edustavan "folkkia".

Paunu kertoo haastattelussa myös klassisesta taustastaan ja laulaa kauniin kansanlaulun Oi jos ilta joutuisi Martti Pokelan säestämänä. Toinen studiossa taltioitu kappale Hippy Hippy Shake oli Paunusta "ihan kauheaa tehdä", hän kun ei ollut tottunut huutamista edellyttävään ilmaisuun. Toisaalta säestävällä orkesterillakin kuulostaa olleen omat hankaluutensa löytää esitykseen asianmukainen tyyli.

Paunun ääni herätti folkpiireissä haltioitunutta ihastusta, mutta hän siirtyi pian popmusiikin valtavirtaan. Hänen omasta aloitteestaan tehty käännösversio Mary Hopkinin hitistä Those Were the Days levytettiin kiireellä, jotta ehätettäisiin kilpailevan levyfirman edelle. Venäläiseen sävelmään pohjautuva kappale ampaisi listaykköseksi syksyllä 1968. Paunu jätti lähes valmiit teatteriopinnot, kun kiivas keikkaelämä kutsui.

Muita 1960-luvun suosikkeja olivat niin ikään Hopkinin levyiltä poimittu Hei vain sekä Jukka Kuoppamäen säveltämä Syksyn sävel -tarjokas Oi rakkahin.

Suosio jatkui 1970-luvulla, jonka menestyskappaleita olivat mm. Mozart 40, Jokainen päivä on liikaa ja Maria, lapsi auringon. Vuonna 1972 Paunu edusti Kim Floorin kanssa Suomea Eurovision laulukilpailussa laululla Muistathan. Edustuskappaleestaan hän ei pitänyt lainkaan, ja lisäksi laulaja lähetettiin Edinburghin finaaliin "rumissa housuissa", Paunu kertoi vuonna 2010. Kappaleesta tuli kuitenkin niin suosittu, että duo joutui kiertämään juhannuskeikkoja lentokoneella.

Paunun viimeiseksi omaksi albumiksi jäi vuonna 1976 ilmestynyt Jos rakkaus jää. Samana vuonna hänet nähtiin myös Iltatähti-ohjelmassa. Tämän jälkeen Paunu jatkoi laulamista vielä Mirumaru-tyttötriossa. mutta aloitettuaan logopedian opiskelun vuonna 1980 hän lopetti aktiiviuransa iskelmän parissa.

Musiikki säilyi silti harrastuksena. 1990- ja 2000-luvuilla Paunu esiintyi lähinnä pienehköissä tilaisuuksissa miehensä Lasse von Hertzenin ja muiden Cumulus-soittajien kanssa sekä Sixties Singers -kuorossa, joka esitti mm. Beatles-kappaleita a cappella -versioina. Omilla keikoilla Oi niitä aikoja kulki edelleen ohjelmistossa yleisön vaatimuksesta.

Pasi Hiihtolan vuonna 2010 tekemässä haastattelussa Paunu käy läpi uransa vaiheita Oi niitä aikoja -säpinää ja "euroviisuhousuja" myöten. Rakastettu laulaja kuoli vuonna 2016 pitkällisen sairauden jälkeen.

Tietolaatikko

All my trials. Säv. ja san. trad. Until it´s time for you to go. Säv. ja san. Buffy Sainte-Marie.
Yksi ruusu on kasvanut laaksossa. Säv. ja san. trad. Säest. Sakari Lehtinen.
Oi niitä aikoja (Dorongoi dinnoju). Säv. Boris Fomin, san. K. Podrevski, suom. san. Reino Bäckman.
Aamulla varhain. Säv. ja san. trad., sov. Lars von Hertzen.
Mene ikkunani luota (Go ´way from my window). Säv. ja san. John Jacob Niles, sov. Lars von Hertzen, san. Pertti Reponen.

Kommentit