Hyppää pääsisältöön

Aki Riihilahti, kirjallinen keskikenttämies

HJK:n kasvatti Aki Riihilahti ei päätynyt jalkapalloilijaksi ainakaan muiden vaihtoehtojen puutteessa: hänen lukion päästötodistuksensa keskiarvo oli 9,9.

Helsingissä vuonna 1976 syntynyt Aki Riihilahti voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa vuonna 1997. Hän pelasi pari vuotta Norjassa ja pestautui vuonna 2001 englantilaisen Crystal Palacen leipiin.

Kausi Englannissa alkoi makeasti: juuri ennen Crystal Palaceen tuloaan Riihilahti teki historiallisen avausmaalin Suomen ja Englannin välisessä maaottelussa Liverpoolissa.

Riihilahti valitsi aikanaan jalkapallon, koska nautti siitä eniten. Hän on toiminut myös ottelukommentaattorina ja The Timesin paljon siteerattuna jalkapallokirjoittajana.

Jalkapallo on Riihilahdelle elämä pienoiskoossa. Se pitää sisällään sosiaalista kanssakäymistä laidasta laitaan. Lajissa käydään myös äärirajoilla: yhtenä hetkenä pelaaja on monikymmentuhantisen yleisön juhlima sankari, toisena hän herää keskellä yötä vaihtamaan jäitä kipeän koipensa ympärille.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto