Hyppää pääsisältöön

Pasi Rautiainen pyöräretkellä

Jalkapallovalmentaja filosofoi talvisella pyörätaipaleella Seinäjoelta Helsinkiin: "Jääräpäisyys voi oikein käytettynä olla vahvempaa kuin päättäväisyys."

Tietolaatikko

Pasi Rautiainen voitti FC Jokerien valmentajana Suomen Cupin 1999.
Seuraavana vuonna hän johdatti Jokerit liigan kakkossijalle. Se ei riittänyt omistaja Hjallis Harkimolle, ja Rautiainen sai lähtöpassit.
2000-luvulla Rautiainen on valmentanut kotkalaista KooTeePeetä, virolaisia Levadia Maardua ja FC Floraa. Jokereita hän alkoi valmentaa uudelleen vuonna 2003, kunnes seura seuraavana vuonna lopetettiin.

Pasi Rautiainen (s. 1961) on yksi Suomen kaikkien aikojen huippupelaajista.

Hän aloitti jalkapallon PK-35:ssä ja siirtyi vuonna 1973 HJK:hon, jolle toi ratkaisumaalillaan Suomen mestaruuden vuonna 1978.

Maajoukkueeseen Rautiainen pääsi vuonna 1979 sen historian nuorimpana miespelaajana. Vuodet 1980-88 hän pelasi Saksassa ja Sveitsissä.

Valmentajan toimen hän aloitti vuonna 1994 PK-35:ssa, jonka hän nosti kolmosdivisioonasta Veikkausliigaan.

Kahteen päivään mahdutettu 350 kilometrin pyöräpyrähdys herättää keskustelua itsensä ylittämisen ja kurinalaisuuden merkityksestä urheiluharjoittelussa. Rautiainen opastaa: "Itseään voi psyykata sanomalla, että tää on syvältä, mutta mennään vaan!"

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto