Hyppää pääsisältöön

Kolmoismurhaaja Mika Muranen

Kotkalaisella pientaloalueella elettiin huhtikuussa 1994 kauhunhetkiä, kun häiriintynyt nuorimies tappoi kolme ihmistä.

Tietolaatikko

Murasen teot herättivät keskustelua varusmiesten mielenterveyden paremmasta tarkkailusta sekä aseiden luovuttamisen käytännöistä

Muranen on anonut tasavallan presidentiltä armahdusta, mutta anomus hylättiin syksyllä 2006. Myös Helsingin hovioikeus hylkäsi Murasen ehdonalaisanomukset 2008 ja 2010. Syyskuussa 2013 Helsingin hovioikeus kuitenkin hyväksyi Murasen ehdonalaisanomuksen ja vapaus alkaa syyskuussa 2014.

22-vuotias varusmies Mika Muranen oli palannut viikonloppulomaltaan Kymen ilmatorjuntarykmenttiin Haminaan, josta hän anasti rynnäkkökiväärin ja poistui luvatta varuskunta-alueelta.

Muranen piileskeli häntä hakemaan tulleita poliiseja kotinsä lähimetsissä, ja 18. huhtikuuta illalla hän surmasi 53-vuotiaan naapurinmiehen jalkajousella pihaan. Sen jälkeen hän ampui miehen 54-vuotiaan vaimon sisällä samaisella jousella.

Seuraavan yön vaihtuessa aamuksi häiriintynyt varusmies ampui 1,5 kilometrin päässä kotikadultaan, Suulisniemen kaupunginosassa rynnäkkökiväärillä, jolloin lehtiä jakamassa ollut 45-vuotias mies kuoli.

Poliisin yrittäessä pidättää miestä Muranen päästi saksanpaimenkoiransa irti, jolloin mies pääsi pakoteille. Vuorokauden ajojahdin jälkeen Muranen antautui sen jälkeen, kun poliisi oli ampunut miestä olkapäähän.

Muranen todettiin vaikeasti häiriintyneeksi mutta tuomittiin silti elinkautiseen kolmesta täydessä ymmärryksessä tehdystä murhasta, kahdeksasta murhayrityksesta ja kolmesta tapon yrityksestä.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto