Hyppää pääsisältöön

Kolmoismurhaaja Mika Muranen

Kotkalaisella pientaloalueella elettiin huhtikuussa 1994 kauhunhetkiä, kun häiriintynyt nuorimies tappoi kolme ihmistä.

Tietolaatikko

Murasen teot herättivät keskustelua varusmiesten mielenterveyden paremmasta tarkkailusta sekä aseiden luovuttamisen käytännöistä

Muranen on anonut tasavallan presidentiltä armahdusta, mutta anomus hylättiin syksyllä 2006. Myös Helsingin hovioikeus hylkäsi Murasen ehdonalaisanomukset 2008 ja 2010. Syyskuussa 2013 Helsingin hovioikeus kuitenkin hyväksyi Murasen ehdonalaisanomuksen ja vapaus alkaa syyskuussa 2014.

22-vuotias varusmies Mika Muranen oli palannut viikonloppulomaltaan Kymen ilmatorjuntarykmenttiin Haminaan, josta hän anasti rynnäkkökiväärin ja poistui luvatta varuskunta-alueelta.

Muranen piileskeli häntä hakemaan tulleita poliiseja kotinsä lähimetsissä, ja 18. huhtikuuta illalla hän surmasi 53-vuotiaan naapurinmiehen jalkajousella pihaan. Sen jälkeen hän ampui miehen 54-vuotiaan vaimon sisällä samaisella jousella.

Seuraavan yön vaihtuessa aamuksi häiriintynyt varusmies ampui 1,5 kilometrin päässä kotikadultaan, Suulisniemen kaupunginosassa rynnäkkökiväärillä, jolloin lehtiä jakamassa ollut 45-vuotias mies kuoli.

Poliisin yrittäessä pidättää miestä Muranen päästi saksanpaimenkoiransa irti, jolloin mies pääsi pakoteille. Vuorokauden ajojahdin jälkeen Muranen antautui sen jälkeen, kun poliisi oli ampunut miestä olkapäähän.

Muranen todettiin vaikeasti häiriintyneeksi mutta tuomittiin silti elinkautiseen kolmesta täydessä ymmärryksessä tehdystä murhasta, kahdeksasta murhayrityksesta ja kolmesta tapon yrityksestä.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto