Hyppää pääsisältöön

Lasse Mårtenson: Kaikessa soi blues

Lasse Mårtensonin esittämä Kaikessa soi blues jäi vuonna 1963 Suomen euroviisukarsinnan kakkoseksi.

Kyseisen vuoden viisukarsinnan voitti Muistojeni laulu, jonka esitti kansainvälisessä finaalissa lopulta Laila Halme.

Toivo Kärjen säveltämän ja Reino Helismaan sanoittaman Kaikessa soi blues esitti Suomen karsinnassa Mårtensonin lisäksi Johnny Forsell (1939-1988), joka tunntettiin mm. No niin, Mary Loun esittäjänä.

Säveltäjänä ansioitunut Mårtenson sai euroviisukarsinnoista pontta myös laulajanuralleen. Vuonna 1964 oli vuorossa euroviisuedustus laululla Laiskotellen, joka sijoittui mukavasti seitsemänneksi Kööpenhaminassa pidetyssä laulukilpailun finaalissa.

1960-luvun muita Mårtenson-hittejä olivat Nousevan auringon talo, On ihmeen hyvä tulla kotiin, Rikas mies jos oisin sekä Carolan kanssa levytetty Mä lähden stadiin.

Keskustele
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto