Hyppää pääsisältöön

Palkkasoturin pakomatka

25-vuotias Ensio Tiira kertoo vaiheistaan palkkasotilaana muukalaislegioonassa ja pakomatkastaan Intian valtamerellä. Haastattelu on vuodelta 1953.

Raumalainen merimies Ensio Tiira (1929-1981) pestautui suuren rahan toivossa Ranskan muukalaislegioonaan 1952.

Seitsemän kuukauden sotaharjoitusten jälkeen käynnistyi palkkasotureiden kuljetus meriteitse Afrikasta Indokiinaan.

Kertomukset ranskalaisten kärsimistä tappioista siirtomaasodassa saivat Ensio Tiiran ja hänen ruotsalaisen ystävänsä Fred Ericssonin pohtimaan pakomatkaa laivalta. He päättivät paeta laivasta lähellä Sumatran rannikkoa 23. helmikuuta 1953.

Pako muuttui viikkojen ajelehtimiseksi pienellä lautalla Intian valtamerellä. Ericsson menehtyi 18 päivän jälkeen. Tiira pelastettiin 32 päivän jälkeen 1200 kilometrin päästä paikasta, josta miehet pakenivat.

Sitkeän suomalaisen selviytymistarina ilmestyi kansainvälisenä juttusarjana sanomalehdissä ympäri maailmaa. Tiiran romaani Raft of despair (Epätoivon lautta) ilmestyi englanniksi vuonna 1954. Myöhemmin teos julkaistiin useilla kielillä, muun muassa suomeksi, italiaksi ja espanjaksi.

Teksti: Rita Landström

Tietolaatikko

Ranskan muukalaislegioona perustettiin vuonna 1831.

Legioonan vahvuus on ollut enimmillään 42 000.

Nykyään muukalaislegioona toimii Ranskan asevoimien osana mm. rauhanturvaamistehtävissä.

Vahvuudeksi on määrätty 8 000 sotilasta.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto