Hyppää pääsisältöön

Palkkasoturin pakomatka

25-vuotias Ensio Tiira kertoo vaiheistaan palkkasotilaana muukalaislegioonassa ja pakomatkastaan Intian valtamerellä. Haastattelu on vuodelta 1953.

Raumalainen merimies Ensio Tiira (1929-1981) pestautui suuren rahan toivossa Ranskan muukalaislegioonaan 1952.

Seitsemän kuukauden sotaharjoitusten jälkeen käynnistyi palkkasotureiden kuljetus meriteitse Afrikasta Indokiinaan.

Kertomukset ranskalaisten kärsimistä tappioista siirtomaasodassa saivat Ensio Tiiran ja hänen ruotsalaisen ystävänsä Fred Ericssonin pohtimaan pakomatkaa laivalta. He päättivät paeta laivasta lähellä Sumatran rannikkoa 23. helmikuuta 1953.

Pako muuttui viikkojen ajelehtimiseksi pienellä lautalla Intian valtamerellä. Ericsson menehtyi 18 päivän jälkeen. Tiira pelastettiin 32 päivän jälkeen 1200 kilometrin päästä paikasta, josta miehet pakenivat.

Sitkeän suomalaisen selviytymistarina ilmestyi kansainvälisenä juttusarjana sanomalehdissä ympäri maailmaa. Tiiran romaani Raft of despair (Epätoivon lautta) ilmestyi englanniksi vuonna 1954. Myöhemmin teos julkaistiin useilla kielillä, muun muassa suomeksi, italiaksi ja espanjaksi.

Teksti: Rita Landström

Tietolaatikko

Ranskan muukalaislegioona perustettiin vuonna 1831.

Legioonan vahvuus on ollut enimmillään 42 000.

Nykyään muukalaislegioona toimii Ranskan asevoimien osana mm. rauhanturvaamistehtävissä.

Vahvuudeksi on määrätty 8 000 sotilasta.

Kommentit