Hyppää pääsisältöön

Juhani Peltonen - palloilupioneeri Saksassa

Juhani Peltonen oli aikoinaan ensimmäinen suomalainen Saksan Bundesliigaan pelaamaan päässyt suomalainen.

Peltonen pelasi Saksassa Hamburger Sport-Vereinin pelipaidassa vuosina 1964–1966.

Toukokuussa 1965 Juhani Peltonen oli juuri palaamassa koto-Suomeen ensimmäisen Saksassa vietetyn ammattilaiskauden jälkeen.

Anssi Kukkosen haastattelussa Peltonen kertoo, että suurin ero Suomen sarjajalkapalloilun ja Saksan ammattilaisjalkapalloilun välillä on vauhdissa. Peltosella ei kuitenkaan ollut vaikeuksia sopeutua ammattilaisten pelitahtiin, vaan ongelmia toi pikemminkin Hampurin kolea ilmasto.

Suomen pelikentillä Peltonen edusti Valkeakosken Hakaa. Saaliiksi kertyi kaksi Suomen mestaruutta ja viisi Suomen Cupin voittoa. Vuosina 1960, 1962 ja 1964 Juhani Peltonen valittiin Suomen vuoden palloilijaksi.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto