Hyppää pääsisältöön

Pyörivät Pulterit villitsivät Yyterissä

The Rolling Stones saapui ensivisiitille Suomeen juhannusaattona 1965. Fanivastaanotto Turun lentokentällä sujui ilman pelättyjä "hysteerisiä kohtauksia”. Yyterin konserttiyleisö sitä vastoin osoitti kykynsä villiintyä kansainväliseen tyyliin.

Suomessakin jo suureen nuorisosuosioon kohonneet "Vierivät kivet" eli "Pulterit" tai "Palterit" saapuivat konsertoimaan Yyterin juhannusjuhlissa. Ensivisiitti oli "voimakkaan ennakkokohun saattelema". Aikuisille Rollarit olivat "ruumillistunut haaste" ja varhaisnuorille "kaiken onnen vertauskuva", kuten uutisten jälkiraportti asian ilmaisee.

Vielä Turun lentokentällä ei kuitenkaan kukaan pyörtynyt onnesta eikä ketään viety sairaalaan, vaikka bändiä tervehdittiinkin "rautalankojen rajulla räminällä". Vastassa oli satakunta ihailijaa, fanclubin puheenjohtaja ja paikallinen suosikkibändi The Sharks.

Rauhallisen maahantulon vastapainoksi Yyterin konserttiyleisö osoitti kykynsä villiintyä kansainväliseen tyyliin.

Lavalle viskottiin kenkiä, villapuseroita, rintaliivejä ja tyhjiä viinapulloja, ja muutamat pyörtyivät. Poliisit ja järjestysmiehet painivat liian lähelle rynnivien katsojien kanssa joskus kovankin näköisin ottein.

Heikki Kahila maalailee uutisjutussaan tunnelmia parhaaseen urheiluselostustyyliin: "Yleisömassa kiehui ja kihisi, se oli kuin joka suuntaan poreileva värikäs keitos. joka ilmensi tunteitaan yhdellä kaiken alleen peittävällä, jatkuvalla kirkunalla."

Oli tultu ottamaan pienet hysteriat.

Suomalaisessa mediassa vallinneeseen tyyliin Rolling Stonesin musiikkiin suhtaudutaan tässäkin vähättelevästi. Se on "rautalankojen huuman monotonista jumputusta", jonka kuulemisellakaan ei ollut niin väliä. "Oli tultu ottamaan pienet hysteriat, kuten toisen vuosikymmenensä vasta aloittanut piukkapöksy asian tulkitsi."

"Pyörivät palterit tekivät parhaansa kiihdyttääkseen uransa tähän asti suurimman yleisön lähes mielettömyyden rajoille", Kahila hehkuttaa. Hän muisteli tapausta Juhani Similän ohjelmassa 31 vuotta myöhemmin.

Keskenkasvuinen Rollari-fani Kai Rikkonen pääsi tapittamaan idoleitaan vanhempiensa seurassa. Navettatyöt oli hoidettu normaalia aikaisemmin, jotta Urjalasta ehdittäisiin katsomaan ulkomaan ihmeitä.

Rollarien settilista 25.6.1965

1. Everybody Needs Somebody to Love
2. Little Red Rooster
3. The Last Time
4. Route 66
5. Around And Around
6. I'm Moving On
7. Time Is on My Side
8. I'm Alright
(Lähde: Mikael Huhtamäki, Live in Finland, 2013)

”Pulterien” lämmittelijöinä Yyterissä olivat tanskalainen italolaulaja Dario Campeotto ja niinikään tanskalainen kitarabändi The Lions, kovaa suosiota nauttinut ruotsalainen Lenne and The Lee Kings, tamperelaiset The Wiremen ja The Diamonds, Tauno Suojasen show-orkesteri sekä iskelmälaulajana tunnettu Kari Kuuva orkestereineen.

Parodisella ”Tango pelargonialla” kuuluisuuteen noussut Kuuva pelkäsi Stones-fanien kivittävän hänet, mutta toisin kävi. Lavan edustan olivatkin valloittaneet teinitytöt, joiden anorakeissa luki "I love Kari". Pakollisten hittiensä jälkeen vanha rokkari pyöräytti muutaman Elvis-numeron ja sai aplodit, joita Mick Jaggerkin tuntui kuuntelevan kunnioittavasti.

Rollarit oli hankkinut Suomeen tamperelainen promoottori Tappi Suojanen, joka myöhemmin kierrätti juhannusnähtävyyksinä mm. Peyton Place -sarjan "Rodney Harringtonia" (näyttelijä Ryan O´Neal) ja tv-cowboy "Virginialaista" (James Drury).

Brian Jones ja ohjelmatoimitsija Tauno "Tappi" Suojanen Yyterin juhannusjuhlilla 1965.
Brian Jones ja Tappi Suojanen saapuvat konserttipaikalle. Brian Jones ja ohjelmatoimitsija Tauno "Tappi" Suojanen Yyterin juhannusjuhlilla 1965. Kuva: Yle kuvanauha tauno suojanen

Juhannusjuhlien puitteet olivat maailmanluokan tähdille melko vaatimattomat. Esiintymislava oli puuta, ja pukuhuoneen virkaa toimitti lavan taakse rakennettu puinen liiteri.

Mikael Huhtamäen Live in Finland -teoksen mukaan paikalla oli arviolta 10–12 tuhatta ihmistä, siis vain muutamia tuhansia enemmän kuin normaalit 7000 henkeä. Huhtamäki arvioi, ettei keikka ollut järjestäjätahoille kovinkaan tuottoisa suhteutettuna päätähtien 80 000 markan palkkioon puolisen tuntia kestäneestä esiintymisestään.

Artikkelin ensimmäisen videon näkyvyys on rajattu Suomeen ja osa kuvamateriaalista poistettu kuvaoikeussyistä. Artikkelin lähteenä on käytetty mm. Mikael Huhtamäen teosta Live in Finland. Kansainvälistä keikkahistoriaa Suomessa 1955–1979, Gummerus 2013.

Kommentit
 • Suomen presidentit

  Tasavallan presidentit kautta aikain kuvina ja äänessä.

  Elävän arkiston kooste esittelee Suomen presidentit Ståhlbergista Niinistöön arkistofilmien, tv-ohjelmien ja audioiden kautta.

 • Luotsi on merten henkivartija

  Luotsiveneet ovat elintärkeitä merellä työskennellessä.

  Vuonna 1994 julkaistu Meri työmaana -dokumentti käy läpi luotsien historiaa aina 90-luvulle asti. Dokumentin ovat toimittaneet Bosse von Willebrand ja Rikard Thölix.

 • Karvian ourat – uniikki saariryhmä Selkämerellä

  Ohjelma vuodelta 1971.

  Vuonna 1971 valmistuneessa tunnelmallisessa dokumentissa Karvian Ourat tutustutaan Ouran saaristoon ja asukkaisiin. Ourat on ainutlaatuinen saaristo avomeren tuntumassa. Selkämerellä sijaitseva, sadoista saarista ja luodoista koostuva säpäleinen kokonaisuus on maisemallisesti poikkeuksellisen merkittävä. Pirunpellot ja louhikko luovat saariryhmälle ominaisen maiseman.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Suomen presidentit

  Presidentit kautta aikain kuvina ja äänessä.

  Elävän arkiston kooste esittelee Suomen presidentit Ståhlbergista Niinistöön arkistofilmien, tv-ohjelmien ja audioiden kautta. Varhaisimmistakin presidenteistä löytyy liikkuvaa kuvaa, sillä filmille on aikoinaan taltioitu muun muassa virkaanastujaispuheita. Ja mitä pidemmälle mennään, sitä enemmän löytyy myös epävirallisempaa kuvamateriaalia – presidentit ovat tulleet lähelle kansaa television välityksellä ja esitelleet niin harrastuksiaan kuin lemmikkejään.

 • Luotsi on merten henkivartija

  Luotsiveneet ovat elintärkeitä merellä työskennellessä.

  Vuonna 1994 julkaistu Meri työmaana -dokumentti käy läpi luotsien historiaa aina 90-luvulle asti. Dokumentin ovat toimittaneet Bosse von Willebrand ja Rikard Thölix.

 • Karvian ourat – uniikki saariryhmä Selkämerellä

  Ohjelma vuodelta 1971.

  Vuonna 1971 valmistuneessa tunnelmallisessa dokumentissa Karvian Ourat tutustutaan Ouran saaristoon ja asukkaisiin. Ourat on ainutlaatuinen saaristo avomeren tuntumassa. Selkämerellä sijaitseva, sadoista saarista ja luodoista koostuva säpäleinen kokonaisuus on maisemallisesti poikkeuksellisen merkittävä. Pirunpellot ja louhikko luovat saariryhmälle ominaisen maiseman.

 • Merikartan reunoilla – suomalaista saaristoa linssin läpi

  Lähde saaristomatkalle arkisto-ohjelmien parissa.

  Viettelevien postikorttimaisemien ohella osa saaristoromantiikan lumoa on eristäytyneisyys ja meren mahdin edessä nöyrtyminen. Kaukaiset luodot ja autiot majakat eivät lakkaa kiehtomasta venematkailijoita, mutta millaista on syrjäinen saaristolaiselämä paikallisväestön silmin? Nosta ankkuri ja lähde Elävän arkiston luotsaamalle merimatkalle Suomenlahdelta Perämerelle saaristoaiheisten dokumenttien parissa.

 • "Saaren ihmisen tulee aina tietää, mitä tekee" – Dokumenttipari kuvaa elämää autioituvassa Tammion saaressa 1970-luvulla

  Dokumenttipari kuvaa Tammion kalastajasaaren karua elämää.

  "Kun pohjatuuli tuivertaa ja ulkona on 26 astetta pakkasta, henkeä ei voi ulkona vetää", kuvailee Katri Suomalainen Tammion kalastajasaaren talvea. Esko Tommolan, Reijo Pasin ja Riitta-Sisko Jukkala-Benischin toimittamat dokumentit Saariston silmä sammuu (1970) ja Saariston silmä syttyy (1971) pureutuvat saaren viimeisten asukkaiden työntäytteiseen arkeen. Dokumenttien keskiössä on pariskunta Katri ja Vilho Suomalainen, jotka ovat asuneet saarella vuosikymmenien ajan.

 • "Se oli satumaisen kaunis kesä" – Maitopojan muisteluita vuodelta 1955

  Bosse von Willebrandin muistelmia kesältä 1955.

  Vuonna 1955 toimittaja Bosse von Willebrand vietti ison osan kesästään soutuveneessä Espoon Suvisaariston selkää taittaen. Tuolloin 14-vuotias nuorimies toimitti maitoa ja muita tarpeita lähiseudun mökkiläisille veneellä. Miehen itse toimittama ja ohjaama Minns du sommaren -55? (1994) on tarina nuoruuden kesästä ja silloisen Suomen tapahtumista.

 • Trunsön Ulla – kalastajaelämää sähköttömässä ulkosaaristossa

  Dokumentti sopeutumisesta 80-luvun saaristolaiselämään.

  Anna-Maija Eräkankaan ohjaama Trunsön Ulla on 1980-luvun puoliväliin sijoittuva aikalaisdokumentti nuoren kaupunkilaispariskunnan sopeutumisesta eristäytyneeseen saaristolaiselämään ja suppeisiin elinkeinomahdollisuuksiin.

 • Majakka – tarinoita Suomen kaukaisimmalta luodolta

  Lyhytdokumentti Majakka kertoo Märketin majakanvartijasta.

  Hurmaava Ragnar Eriksson kertoo 21-vuotisesta taipaleestaan Märketin majakanvartijana kaukaisella pikkuluodolla keskellä Ahvenanmerta. Heikki Aarvan ja Matti Ijäksen ohjaama lyhytdokumentti valmistui 1976 – vuonna, jona Märket oli viimeisen kerran miehitettynä.

 • Yle Elävän arkiston perustaja Reijo Perälä siirtyy Elävään arkistoon

  Ohjelmapäällikkö Reijo Perälän läksiäishaastattelu 2018

  Yle Elävän arkiston ohjelmapäällikkö Reijo Perälä on itsekin kuin perustamansa palvelu: eilisen elävästi muistava ja aineistot kiinnostavalla tavalla avaava arkistohelmi. Eläkkeelle siirtymisen korvalla kesällä 2018 Perälää haastateltiin Elävän arkiston vaiheista sekä hänen omasta väitöstyöstään Lapuan liike ja sanan mahti. Nämä haastattelut siirtyvät osaksi Elävää arkistoa.