Hyppää pääsisältöön

Rollarit haastattelussa 1965

Mick Jagger paljastaa harvinaisessa dokumentissa, kuinka hän onnistuu liikkumaan Lontoossa turvallisesti. Tulevaisuudensuunnitelmissa on fish and chips -puoti East Endissä.

Haastattelun tekijä Hilkka Kantelinen työskenteli 1960-luvulla au pairina Englannissa. Hän hankki lisätuloja Iskelmä-lehden ja Yleisradion pop-kirjeenvaihtajana ja haastatteli monia aikakauden tähtiä, mm. Beatlesia ja Rollareita.

Rolling Stones -rumpali Charlie Watts on vähäpuheinen, mutta Mick Jaggerilta eli "Mikelta" irtoaa enemmän tekstiä. Monet käyttivät Rollareita hyväkseen julkisuuden saamiseksi, mutta toistaiseksi ilmiö on pysynyt siedettävän rajoissa, hän sanoo. Rocktähden ei ole vaarallista kulkea kaduilla, kunhan välttää ruuhka-aikoja ja täpötäysiä tavarataloja, Jagger vakuuttaa.

Bändin ulkopuolella Jaggerilla oli vain muutamia ystäviä. Useimmat, joita hän joutui tapaamaan, vain ripustautuivat Rollareihin. Laulaja kuvaa happamahkosti kokemuksiaan Yhdysvalloista: ruoka on joka paikassa samaa muovia, eikä kehenkään voi uskoa, koska liioittelu on maan tapa.

Seuraavaksi Stonesit olivat lähdössä esiintymään Pariisiin. Myös Suomen-vierailusta oli ollut puhetta, asia riippui palkkion suuruudesta. Seuraavana kesänä Rolling Stones nähtiinkin Porin Yyterin juhannusjuhlilla.

Englanninkielisten haastattelujen jälkeen tallenteella on niiden suomennos ja nauhoituksen taustoitusta.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto