Hyppää pääsisältöön

Lehtisensaatioiden uhrit

Hannu Karpo kävi tapaamassa ihmisiä, jotka tahtoen tai tahtomattaan olivat päässeet tai joutuneet Hymy-lehden palstoille. Raportti on vuodelta 1979.

"Miss Pullukka", "Minulla on maailman pienin", "Mökin akka alastonmallina", "Totuus on 15 000 miestä" - Hymy-lehden sensaatiot sekä lehden levikin sensaatiomainen kasvu kuuluivat 60- ja 70-lukujen Suomeen.

Raportissa kritiikin kohteena oli Hymy-lehti. Haastattelussa 2007 Hannu Karpo suhtautuu kriittisesti omaankin raporttiinsa:

"Mä olen harvoja ohjelmia hävennyt, mutta tätä mä häpesin ja häpeän edelleenkin. Mä menettelin ihan samalla tavalla kuin sensaatiolehdistö oli menetellyt."

Hymy-lehti oli poikkeuksellisen vaikuttava ilmiö suomalaisessa lehtimaailmassa 60- ja 70-luvuilla. Kuitenkin esimerkiksi televisiossa asiaa käsiteltiin hyvin vähän. Hannu Karpon raportti on yksi harvoista aihetta käsitelleistä ohjelmista, vaikka ohjelman lopputulos ei toimittaja Karpoa tyydyttänytkään.

Lehtisensaatioiden uhrit on osa Hyvä Suomi -ohjelmasarjaa. Hannu Karpo sai elokuvataiteen valtionpalkinnon ohjelmasarjasta vuonna 1979.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto