Hyppää pääsisältöön

Värikäs pelimies Atik Ismail

Jalkapallotähti Atik Ismail puhuu haastattelussa avoimesti lapsuudestaan, jalkapallosta, juhlimisesta, alkoholismista ja muista riippuvuuksista.

Atik Ismail oli Jyrki Richtin haastateltavana Yhdenillan pysäkki -ohjelmassa syksyllä 1994. Haastattelussa jalkapallokenttien väriläiskä kertoo värikkäästä elämästään.

Atik Ismail syntyi alunperin Turkista Suomeen muuttaneeseen tataarisukuun. Ismail kasvoi Haagassa, jonne hän ikävöi sittemmin myös ammattilaisseuroissa pelatessaan.

Vuonna 1974 Ismail oli voittamassa HJK:n A-junioreille Suomen mestaruuden. Jo seuraavana vuonna tempperamenttinen taituri saavutti EM-hopeaa alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa. Kesällä 1976 oli vuorossa HJK:n miesten joukkue ja seuraavana vuonna Kiffen. Pelinäytöt poikivat sitten ammattilaissopimuksia niin Turkkiin, Belgiaan kuin Ruotsiinkin.

Islaminuskoisena Atik ismail on ihaillut mainetta ja menestystä saavuttaneita muslimeja. Esimerkiksi nyrkkeijä Muhammed Ali on yksi hänen idoleistaan. Muslimitaustasta huolimatta Ismailin veivät mennessään maalliset ilot. Raskas pelaaminen vaati raskaat huvit ja Ismail tuli tunnetuksi ankarana juhlijana.

Nuoruusvuosiin liittyy myös läheinen ystävyys Hurriganes-yhtyeen Cisse Häkkisen kanssa. Ismail on kertonut, että hänen uransa Tukholman AIK:ssa päättyi käytännössä siihen, kun hän laistoi seuransa jalkapalloharjoitukset Hurriganesin keikan takia.

Alkoholin Ismail jätti 1990-luvulla. Omien kokemustensa koulimana Ismail on sittemmin auttanut alkoholisteja päihdetyöntekijänä.

Tietolaatikko

Nuorten EM-hopea 1975 (U-18)
Vuoden pelaaja 1978 (Urheilutoimittajien valitsema)
SM-sarjan maalikuningas 1978, 1979 ja 1982
Suomen mestaruus 1978, 1981
Suomen cup 1981, 1984 (Lähde: Wikipedia)

Kommentit