Hyppää pääsisältöön

Kiitetty ja kiistelty Uriah Heep

Rolling Stone -musiikkilehden kriitikko murskasi Uriah Heepin debyyttialbumin täysin vuonna 1970. Kyseinen arvostelija uhkasi jopa tappaa itsensä, mikäli bändi koskaan menestyy. Pahempiakin virhearvioita on tehty.

Tietolaatikko

Ryhmää Box, Byron, Hensley, Kerslake ja Thain on usein pidetty parhaimpana Uriah Heep -kokoonpanona.

Uriah Heep perustettiin vuonna 1969. Nimensä yhtye otti Charles Dickensin hahmolta.

Brittiyhtyettä pidetään yhtenä progressiivisen rockin ja hard rockin tärkeimmistä vaikuttajista.

Yhtye on kokenut monenkymmentä jäsenvaihdosta ja sekä ylä- että alamäkiä urallaan. Perustaja ja ainut alkuperäisjäsen on kitaristi Mick Box.

Vuonna 1974 tehdyssä sangen levottomassa haastattelussa bändi kertoo uudesta setistään, joka tulee olemaan parempi kuin entinen, kunhan kaikki vain muistavat sen.

Yhtye kuvailee musiikkiaan äänekkääksi, meluisaksi ja hyväksi - siis Heep-musiikiksi.

Teksti: Eva Backman

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto