Hyppää pääsisältöön

Monikasvoinen musiikkimies Erik Tawaststjerna

Aarno Cronvallin dokumentissa on vahvasti läsnä Erik Tawaststjernan ainutlaatuinen persoona. Hieno mies on hieno mies vaikka sitten Saimaan saaren mökillä. Dokumentti on vuodelta 1973.

Vuonna 1993 kuollut Helsingin yliopiston musiikkitieteen professori Erik Tawaststjerna tunnetaan mittavasta Sibelius -elämäkerrastaan.

Sibeliuksen lapsenlapsena elokuvaohjaaja Anssi Blomstedt tunsi myös Erik Tawaststjernan: "Ei Erikiä voi tyypitellä. Pitää vain sanoa, että hän oli Erik Tawaststjerna, sataprosenttisesti oma itsensä. Jos sanoo originelli, niin henkilökuvasta jää valtavasti pois. Ainutlaatuinen henkilö kaikin puolin."

Dokumentissa esiintyy myös Erik Tawaststjernan poika, pianisti Erik T. Tawaststjerna. Musiikkitieteilijäisäkin on aiemmin konsertoinut, mutta kertoo olevansa edelleen yllättävän paljon lavalla, vaikka esiintyminen onkin aivan toisenlaista.

Teksti: Dokumenttiohjelmat ja Elina Yli-Ojanperä