Hyppää pääsisältöön

Elämän kevät: Kale

Eero Tuomikosken runollinen ja elämänmakuinen nuorisokuvaus Helsingin Kalliosta on vuodelta 1977. Pääosassa on Kale, 16-vuotias varastoapulainen, ikäisjenginsä vauhtipyörä.

Tietolaatikko

Pääosassa Kale, Rauno Kalevi Viro (s.1959 - k. 1986)

Kalen mukana tutustumme Kallion kulmien nuorten elämään. Urheilu, pop-musiikki ja jengin touhut askarruttavat mieliä enemmän kuin oma tulevaisuus, joka tuntuu olevan jossain kaukana aikuisuuden rajan toisella puolella.

Kun dokumentti esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1977, kiitettiin elokuvallisen osaamisen lisäksi erityisesti sen aitoutta, syvyyttä ja vahvaa myötäelämisen tunnetta.

”Mulle aihe alkoi siitä, kun törmättiin tähän Kale-nimiseen henkilöön siinä pelihallissa, joka tässä filmissäkin näkyy. Se oli siltä näkemältä selvä, että tästä lähdetään”, muistelee ohjaaja Eero Tuomikoski.

Nuorison muoti ja musiikki ovat muuttuneet, mutta Tuomikosken dokumentti tavoittaa edelleenkin yleispätevyyttä ja tuoreelta tuntuvaa kuvausta katkeransuloisesta uhman ja epävarmuuden ajasta nimeltä nuoruus.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto