Hyppää pääsisältöön

Kaukaiset tverinkarjalaiset

Professori Pertti Virtaranta matkaa reportaasissa Tverin alueelle ja tapaa karjalaisia. Paikalliset asukkaat ovat säilyttäneet hyvin kielen ja vanhat tavat.

Reportaasissa tutustutaan mm. pellavan korjuuseen, ortodoksi uskontoon ja paikallisiin tsasouniin. Arvokkainta ohjelmassa on kuitenkin karjalan kieli, lorut ja laulut.

Tverin alue sijaitsee noin 200 kilometria Moskovasta luoteeseen. Karjalaiset muuttivat alueelle suurin joukoin Stolbovan rauhan jälkeen 1600-luvulla Käkisalmen läänistä ja Pohjois-Inkeristä. Karjalaisten määrä kuitenkin väheni huomattavasti 1930-luvun karkoituksissa.

Karjalaisuutta ja karjalan kieltä alettiin elvyttää Tverin alueella 90-luvulta lähtien. Alueella asui vuoden 2002 väestölaskennan mukaan 15 000 karjalaista. Määrän arvellaan kuitenkin olevan lähemmäs 100 000.

Suomen kielen professori Pertti Virtaranta (20.5.1918-9.7.1997) teki useita matkoja karjalaisten pariin. Lisa Hovinheimo ohjasi ohjelmasarjan Virtarannan matkoista.

Professori Pertti Virtaranta haastattelee itkijänaisia, keskellä itkijä Anna Andrejevna Shutjajeva
Professori Pertti Virtaranta haastattelee itkijänaisia, keskellä itkijä Anna Andrejevna Shutjajeva Professori Pertti Virtaranta haastattelee itkijänaisia, keskellä itkijä Anna Andrejevna Shutjajeva Kuva: Riitta Virtasalmi karjalaiset
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto