Hyppää pääsisältöön

Kaukaiset tverinkarjalaiset

Professori Pertti Virtaranta matkaa reportaasissa Tverin alueelle ja tapaa karjalaisia. Paikalliset asukkaat ovat säilyttäneet hyvin kielen ja vanhat tavat.

Reportaasissa tutustutaan mm. pellavan korjuuseen, ortodoksi uskontoon ja paikallisiin tsasouniin. Arvokkainta ohjelmassa on kuitenkin karjalan kieli, lorut ja laulut.

Tverin alue sijaitsee noin 200 kilometria Moskovasta luoteeseen. Karjalaiset muuttivat alueelle suurin joukoin Stolbovan rauhan jälkeen 1600-luvulla Käkisalmen läänistä ja Pohjois-Inkeristä. Karjalaisten määrä kuitenkin väheni huomattavasti 1930-luvun karkoituksissa.

Karjalaisuutta ja karjalan kieltä alettiin elvyttää Tverin alueella 90-luvulta lähtien. Alueella asui vuoden 2002 väestölaskennan mukaan 15 000 karjalaista. Määrän arvellaan kuitenkin olevan lähemmäs 100 000.

Suomen kielen professori Pertti Virtaranta (20.5.1918-9.7.1997) teki useita matkoja karjalaisten pariin. Lisa Hovinheimo ohjasi ohjelmasarjan Virtarannan matkoista.

Professori Pertti Virtaranta haastattelee itkijänaisia, keskellä itkijä Anna Andrejevna Shutjajeva
Professori Pertti Virtaranta haastattelee itkijänaisia, keskellä itkijä Anna Andrejevna Shutjajeva Professori Pertti Virtaranta haastattelee itkijänaisia, keskellä itkijä Anna Andrejevna Shutjajeva Kuva: Riitta Virtasalmi karjalaiset