Hyppää pääsisältöön

Vakuutusasia on sydämen asia oli Suomen television kaikkien aikojen kohuohjelma

Suomen television kaikkien aikojen kohuohjelma. ”Vakuutusyhtiöt ovat toimineet Suomessa 150 vuotta, nyt voi hiljaisuus loppua”, sanoi toimittaja Reino Paasilinna lehtihaastattelussa ennen ohjelman esittämistä 1966.

Ja hiljaisuus todellakin loppui: ”Kaikki puhuvat vakuutusasiasta” kuului Ilta-Sanomien koko etusivun otsikko seuraavana päivänä.

Poleeminen dokumentti esitettiin viikkoa ennen joulua 1966 ja loppu on historiaa: ”Ohjelma meni yleisöön. Sen herättämien mielenilmaisujen määrä hipoi ennätystä Yleisradion historiassa… Kielteisiä soittoja tuli vähän, monet kertoivat kohtaamastaan epäoikeudenmukaisuudesta”, kirjoitetaan Yleisradion historiateoksessa.

Pääjohtaja Revon vaatimuksesta ohjelmaa seurasi keskustelu, jossa oli mukana kaksi vakuutusalan edustajaa. Keskustelun tarkoituksena oli tasapainottaa kärkevää ohjelmaa. Toisin kävi.

Kohua ohjelman ympärillä lisäsi se, että samaan aikaan käynnistyi eduskunnassa ja hallituksessa keskustelua vakuutusalan sosialisoinnista, 60-luvun merkki sekin.

Vakuutusasia on sydämen asia ei kuitenkaan saanut aikaan ainoastaan kohua. Vuoden kuluessa dokumentin esittämisestä vakuutusyhtiöt olivat kaikessa hiljaisuudessa tehneet kymmeniä parannuksia vakuutuksenottajien asemaan.

Teksti: Timo- Erkki Heino

Kommentit