Hyppää pääsisältöön

Pienviljelijöitä-sarjassa Mikko Niskanen palasi dokumentoimaan muuttuvan maaseudun ongelmia

Mikko Niskasen tuottama neliosainen Pienviljelijöitä -dokumenttisarja.
Mikko Niskasen tuottama neliosainen Pienviljelijöitä -dokumenttisarja. Kuva: Yle kuvanauha kuvakaappaus,1973,Pienviljelijöita

Keskisuomalaiset pienviljelijät olivat elokuvaohjaaja Mikko Niskaselle tuttu ja rakas aihepiiri. Dokumenttisarjan tuottajana ja tekijänä Niskanen palasi vuonna 1973 tähän hänelle tärkeään aiheeseen.

Pienviljelijöitä-dokumenttisarjassa esiintyy samoja hahmoja kuin Mikko Niskasen traagisessa mestariteoksessa Kahdeksan surmanluotia.

Dokumenttisarjaan kuuluu neljä osaa: Veikko ja Linnea, Lisäansioissa, Pellot paketissa sekä Sakari ja Liisa.

”Linnea on yksi kymmenistä tuhansista kuten Veikkokin. He ovat osa Suomen suurinta vähemmistöä. Liikaa he eivät vaadi, vain oikeudenmukaista korvausta kovasta työstä. Onko vaatimus kohtuuton?” kysyy Niskanen pienviljelijöiden puolesta dokumentissa.

Aikoinaan Linnea ja Veikko Paananen suostuivat vastentahtoisesti mukaan dokumenttiin. Mutta ryhtyivät lopulta, kun tuttu mies Niskanen alkoi vain kuvata: ”Se meni niin kuin tuttuuden kaupalla”, muistelee Linnea haastattelussa 2006. Ja Veikko jatkaa: ”Täältähän Mikko Niskanen on kotoisin, kotikylä on sama Liimattala”.

Vielä eläkeläisinäkin vuonna 2006 Veikko ja Linnea Paananen asustivat samalla.

Kommentit