Hyppää pääsisältöön

Victoria täyttää 18 vuotta

Ruotsissa juhlittiin näyttävästi kruununprinsessa Victorian täysi-ikäisyyttä kesällä 1995.

Prinsessalle päivä oli merkittävä, sillä siitä lähtien hän alkoi edustaa Ruotsia maailmalla isänsä ja äitinsä rinnalla. Victoria tekee edustusmatkoja paljon myös yksin.

Kruununprinsessa onkin täysi-ikäisyytensä aikana edustanut kotimaataan ympäri maailmaa, ehkä muita eurooppalaisia kuninkaallisia nuoria aktiivisemmin.

Kohdemaissaan hyväntuulinen Victoria on pidetty vieras, sillä hän on aidon innostunut erilaisista asioista ja ihmisistä. Suomalaiset kruununprinsessa hurmasi viimeistään elokuussa 2003 tekemällään vierailulla.

Aivan kolhuitta ei prinsessankaan elämä ole sujunut, sillä sairaalloinen laihtuminen 1990-luvulla sai ruotsalaiset huolestumaan kruununperijänsä hyvinvoinnin puolesta.

Tietolaatikko

Victoria Ingrid Alice Désirée Bernadotte syntyi 14. heinäkuuta 1977 Tukholmassa

Nousi kruununperijäksi vuonna 1980 kruununperimisjärjestyksen muutoksen jälkeen

Ruotsalaisten rakastaman prinsessan koitinkiviä ovat olleet lukihäiriö ja anoreksia

Opiskellut yliopistossa Ranskassa ja Yalen yliopistossa Yhdysvalloissa

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto