Hyppää pääsisältöön

Victoria täyttää 18 vuotta

Ruotsissa juhlittiin näyttävästi kruununprinsessa Victorian täysi-ikäisyyttä kesällä 1995.

Prinsessalle päivä oli merkittävä, sillä siitä lähtien hän alkoi edustaa Ruotsia maailmalla isänsä ja äitinsä rinnalla. Victoria tekee edustusmatkoja paljon myös yksin.

Kruununprinsessa onkin täysi-ikäisyytensä aikana edustanut kotimaataan ympäri maailmaa, ehkä muita eurooppalaisia kuninkaallisia nuoria aktiivisemmin.

Kohdemaissaan hyväntuulinen Victoria on pidetty vieras, sillä hän on aidon innostunut erilaisista asioista ja ihmisistä. Suomalaiset kruununprinsessa hurmasi viimeistään elokuussa 2003 tekemällään vierailulla.

Aivan kolhuitta ei prinsessankaan elämä ole sujunut, sillä sairaalloinen laihtuminen 1990-luvulla sai ruotsalaiset huolestumaan kruununperijänsä hyvinvoinnin puolesta.

Tietolaatikko

Victoria Ingrid Alice Désirée Bernadotte syntyi 14. heinäkuuta 1977 Tukholmassa

Nousi kruununperijäksi vuonna 1980 kruununperimisjärjestyksen muutoksen jälkeen

Ruotsalaisten rakastaman prinsessan koitinkiviä ovat olleet lukihäiriö ja anoreksia

Opiskellut yliopistossa Ranskassa ja Yalen yliopistossa Yhdysvalloissa

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto