Hyppää pääsisältöön

Victoria täyttää 18 vuotta

Ruotsissa juhlittiin näyttävästi kruununprinsessa Victorian täysi-ikäisyyttä kesällä 1995.

Prinsessalle päivä oli merkittävä, sillä siitä lähtien hän alkoi edustaa Ruotsia maailmalla isänsä ja äitinsä rinnalla. Victoria tekee edustusmatkoja paljon myös yksin.

Kruununprinsessa onkin täysi-ikäisyytensä aikana edustanut kotimaataan ympäri maailmaa, ehkä muita eurooppalaisia kuninkaallisia nuoria aktiivisemmin.

Kohdemaissaan hyväntuulinen Victoria on pidetty vieras, sillä hän on aidon innostunut erilaisista asioista ja ihmisistä. Suomalaiset kruununprinsessa hurmasi viimeistään elokuussa 2003 tekemällään vierailulla.

Aivan kolhuitta ei prinsessankaan elämä ole sujunut, sillä sairaalloinen laihtuminen 1990-luvulla sai ruotsalaiset huolestumaan kruununperijänsä hyvinvoinnin puolesta.

Tietolaatikko

Victoria Ingrid Alice Désirée Bernadotte syntyi 14. heinäkuuta 1977 Tukholmassa

Nousi kruununperijäksi vuonna 1980 kruununperimisjärjestyksen muutoksen jälkeen

Ruotsalaisten rakastaman prinsessan koitinkiviä ovat olleet lukihäiriö ja anoreksia

Opiskellut yliopistossa Ranskassa ja Yalen yliopistossa Yhdysvalloissa

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto