Hyppää pääsisältöön

Olen numero likaisessa mapissa

"…ja teen lauluni kivestä ja teräksestä. Tuulen osuessa kaltereihin kuulen kurjen valittavan ikävästä." Näin runoilee Konnunsuon vanki dokumentissa vuonna 1970.

Hannu Karpo oli jo pitkään halunnut päästä tekemään dokumenttia vankilasta ja vankien oloista sisältäpäin kuvattuna.

Olen numero likaisessa mapissa -dokumentissa toive vihdoin toteutui, kun toimittajat ja kuvausryhmä lähtivät Konnunsuon vankien radiokerhon avuksi ohjelmantekoon.

Nyky-Suomi on kovempi ja kylmempi maa kuin vuonna 1970. On vaikea kuvitella, että tällä hetkellä tehtäisiin dokumentti, joka suhtautuisi vankien asemaan yhtä myötätuntoisesti ja ymmärtävästi kuin Olen numero likaisessa mapissa.

Kun dokumenttia katsoo vähän tarkemmin, niin viiksineen, partoineen ja silmälaseineen vangit näyttävät hieman oudoilta. Vangit oli naamioitu. Yksi heistä on laulaja Jukka Raitanen, jonka ensimmäinen single oli juuri vuonna 1970 julkaistu Huuto kiven sisältä/Vangin toive.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto