Hyppää pääsisältöön

Suomen Joutsen toimi myös kouluna

Kunniakas Suomen Joutsen ehti aikoinaan toimia myös merimiesten ammattikouluna. Aurajoen rantaan kiinnitetty fregatti koulutti lähes 4000 merimiestä.

Nuoruutensa päivinä fregatti teki kahdeksan valtameripurjehdusta. Suomen valtion koululaivaksi Ranskassa rakennettu alus hankittiin vuonna 1930.

Kun Suomen hallitus uhkasi myydä fregatin romuksi Länsi-Saksaan 1950-luvun lopulla, alkoi kiivas taistelu aluksen kohtalosta. Merimies-Unionin kovaotteinen Niilo Wälläri uhkasi pysäyttää koko laivaliikenteen, ellei alukselle löydy sijoituspaikkaa.

Lopulta valtio taipui ja purjelaivasta tehtiin vuonna 1961 merimiesammattikoulu. Fregatti ankkuroitin Aurajoen rantaan. Kun koulun avajaisia vuonna 1961 juhlittiin, paikalla oli arvovaltainen vierasjoukko, mm. Sylvi ja Urho Kekkonen

Merimiesten opinahjona purjelaiva toimi vuoteen 1988 asti, jonka jälkeen fregatista tehtiin museolaiva.

Merimiesammattikoulun oppilaita kannella.
Pojat merimiestaitoja oppimassa. Merimiesammattikoulun oppilaita kannella. Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Suomen Joutsen
Sylvi ja Urho Kekkonen vierailulla Suomen Joutsenella.
Vuonna 1961 merimieskoulu aloitti toimintansa juhlallisesti. Avajaissia olivat mukana myös Sylvi ja Urho Kekkonen. Sylvi ja Urho Kekkonen vierailulla Suomen Joutsenella. Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Suomen Joutsen

Suomen Joutsen -koulu

Tuotanto: Oy Filmiseppo 10.5.1961
Selostus: Hugo Ahlberg
Kuvaus: Mauri Laakosonen

Lue lisää:

Meripojat ketterinä kuin keväiset oravat - Suomen Joutsen merellä vuonna 1940

“Ketterinä kuin keväiset oravat” kiipeilivät meripojat koululaiva Suomen Joutsenen mastoissa. Välirauhan aikana vuonna 1940 kuvatussa hienossa filmissä kerrotaan fregatti Suomen Joutsenen ja sen miehistön reippaasta toiminnasta.

Lue lisää:

Suomen Joutsenen miehistöä kannella.

Suomen Joutsen kynti maailman meriä

Maineikas Suomen Joutsen ehti tehdä ennen toista maailmansotaa peräti kahdeksan pitkää valtameripurjehdusta.

Lue lisää:

Turku juhli komeasti kesällä 1961

Jopa latinankielisiä puheita pidettiin Turussa kesällä 1961, kun Suomen Joutsen vihittiin merimiesammattikouluksi ja kun Turun linnan mittavat kunnostustyöt saatiin päätökseen.

Kommentit