Hyppää pääsisältöön

Maitoa mukiin

Maito on niitä harvoja asioita, joka yhdistää eripuraisen kansan, uskotellaan 1950-luvun lopulla valmistuneessa valistusfilmissä.

Vielä pitkälle 1960-luvulle maidontuotanto tapahtui muutaman lehmän navetoissa. Lypsykoneet tekivät tuloaan, mutta nykyiseen EU-ajan tehotuotantoon oli vielä pitkä matka.

Käsin lypsetty maito vietiin joka aamu hevospelillä päätien varteen. Sieltä keräilyautot kuskasivat maidon jatkojalostettavaksi meijeriin. Mäki-Matin meijeri Jyväskylässä oli yksi näistä keräilypisteistä.

Kuluttajille maito myytiin pullotettuna tai irtomaitona. Myöhemmin käyttöön otettiin muovipussit ennen kuin siirryttiin nykyiseen tölkkiaikaan.

Maitopulloja
Maitoa myytiin pitkään lasipulloissa. Maitopulloja Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha maito
Lapset syövät jäätelöä
Maito jalostuu herkuiksi. Lapset syövät jäätelöä Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha maito
Maitopäniköitä
Päniköitten rivistöt matkasivat meijäriin Maitopäniköitä Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha maito

Maitoa, maitoa, maitoa -ohjelman tekijät

Tuotanto: Suomen Filmiteollisuus 24.11.1959
Ohjaus ja kuvasuunnittelu: Jukka-Pekka Kinnunen
Musiikki: Kalevi Hartti
Äänitys: Kurt Vilja
Selostus: Mauno Hyvönen
Teksti: Tauno Tainio

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto