Hyppää pääsisältöön

Maitoa mukiin

Maito on niitä harvoja asioita, joka yhdistää eripuraisen kansan, uskotellaan 1950-luvun lopulla valmistuneessa valistusfilmissä.

Vielä pitkälle 1960-luvulle maidontuotanto tapahtui muutaman lehmän navetoissa. Lypsykoneet tekivät tuloaan, mutta nykyiseen EU-ajan tehotuotantoon oli vielä pitkä matka.

Käsin lypsetty maito vietiin joka aamu hevospelillä päätien varteen. Sieltä keräilyautot kuskasivat maidon jatkojalostettavaksi meijeriin. Mäki-Matin meijeri Jyväskylässä oli yksi näistä keräilypisteistä.

Kuluttajille maito myytiin pullotettuna tai irtomaitona. Myöhemmin käyttöön otettiin muovipussit ennen kuin siirryttiin nykyiseen tölkkiaikaan.

Maitopulloja
Maitoa myytiin pitkään lasipulloissa. Maitopulloja Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha maito
Lapset syövät jäätelöä
Maito jalostuu herkuiksi. Lapset syövät jäätelöä Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha maito
Maitopäniköitä
Päniköitten rivistöt matkasivat meijäriin Maitopäniköitä Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha maito

Maitoa, maitoa, maitoa -ohjelman tekijät

Tuotanto: Suomen Filmiteollisuus 24.11.1959
Ohjaus ja kuvasuunnittelu: Jukka-Pekka Kinnunen
Musiikki: Kalevi Hartti
Äänitys: Kurt Vilja
Selostus: Mauno Hyvönen
Teksti: Tauno Tainio

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto