Hyppää pääsisältöön

Pääosassa Jouko Turkka

Vuonna 1984 Teatterikorkeakoulun rehtori Jouko Turkka oli julkisuudessa erittäin kiistelty ja kiistanalainen henkilö. Eero Tuomikosken dokumentti ei suoraan ota kantaa näihin kiistoihin vaan näyttää Turkan tekemässä työtään, ohjaamassa näyttelijäoppilaita.

Tylyssä jumppasalissa syntyy Turkan ja opiskelijoiden välinen vangitseva vuorovaikutussuhde, näytelmän luomisen näytelmä.

Oppilaina nähdään muun muassa Mikko Kivinen, Mari Rantasila, Martti Suosalo, Jouko Klemettilä, Jari Pehkonen, Kai Lehtinen, Tero Jartti ja Sari Mällinen.

Katsoja saa ainutlaatuisen tilaisuuden seurata minkälaisessa prosessissa roolit syntyvät, milloin itkun ja naurun, milloin vihan siivittäminä.

"Tässä teetetään tällaisia aikalaishavaintoja, päiväkohtaisia sattumuksia kadulta ja muualta. Se on tutkivaa journalismia eräässä mielessä. Ollaan valppaana ympäristöön ja eletään siinä", kuvaa dokumentin ohjaaja Eero Tuomikoski Turkan työskentelymetodia.

"Kun näkee innostuneita, lahjakkaita, kauniita, nuoria ihmisiä, tulee onnellinen olo. Ja tässä on juuri sitä kaikkea", kuvailee Tuomikoski Turkan oppituntien tunnelmaa.

Teksti: Rita Landström

Kommentit