Hyppää pääsisältöön

Marraskuun liike järjesti alkoholisteille itsenäisyysjuhlan

Marraskuun liike perustettiin syksyllä 1967 vähemmistöjen ja poikkeavien puolestapuhujaksi. Joulukuussa liike kutsui alkoholistit itsenäisyyspäivän juhlaan Helsingissä.

Marraskuun liikkeen puuhamiehenä mm. Ilkka Taipale, Claes Andersson ja Klaus Mäkelä.

Toimittajat Hannu Karpo, Pekka Holopainen ja Leo Matis sekä loistava käsivarakuvaaja Raimo Heikkonen tekivät juhlasta pikadokumentin.

Rantojen miesten lisäksi dokumentissa esiintyvät monet 60-luvun radikaalit, esimerkiksi Arvo Salo, Aulikki Oksanen, Arvo Turtiainen ja nuori Vesa-Matti Loiri, jonka laulama Lapin kesä säväyttää vieläkin. Mukana oli myös näyttelijä Tarmo Manni.

Vuonna 1967 Suomi täytti 50 vuotta. Itsenäisyyspäivän juhliin kuuluivat ilotulitukset, pääjuhla jäähallissa sekä tietenkin presidentin linnan vastaanotto.

Ei ihme, että hämmästys ja ärtymys oli melkoinen, kun kesken ylevien juhlien televisiosta kylään tulivat rappioalkoholistit ja muut isänmaan vähäosaiset.

Myöhemmin tosin television ohjelmaneuvosto päätyi sille kannalle, että tällaiset yhteiskunnan kovaosaisten ongelmia valottavat ohjelmat ovat tarpeellisia ja hyväksyttäviä – itsenäisyyspäivänäkin.

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa alettiin esittämään myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto