Hyppää pääsisältöön

Marraskuun liike järjesti alkoholisteille itsenäisyysjuhlan

Marraskuun liike perustettiin syksyllä 1967 vähemmistöjen ja poikkeavien puolestapuhujaksi. Joulukuussa liike kutsui alkoholistit itsenäisyyspäivän juhlaan Helsingissä.

Marraskuun liikkeen puuhamiehenä mm. Ilkka Taipale, Claes Andersson ja Klaus Mäkelä.

Toimittajat Hannu Karpo, Pekka Holopainen ja Leo Matis sekä loistava käsivarakuvaaja Raimo Heikkonen tekivät juhlasta pikadokumentin.

Rantojen miesten lisäksi dokumentissa esiintyvät monet 60-luvun radikaalit, esimerkiksi Arvo Salo, Aulikki Oksanen, Arvo Turtiainen ja nuori Vesa-Matti Loiri, jonka laulama Lapin kesä säväyttää vieläkin. Mukana oli myös näyttelijä Tarmo Manni.

Vuonna 1967 Suomi täytti 50 vuotta. Itsenäisyyspäivän juhliin kuuluivat ilotulitukset, pääjuhla jäähallissa sekä tietenkin presidentin linnan vastaanotto.

Ei ihme, että hämmästys ja ärtymys oli melkoinen, kun kesken ylevien juhlien televisiosta kylään tulivat rappioalkoholistit ja muut isänmaan vähäosaiset.

Myöhemmin tosin television ohjelmaneuvosto päätyi sille kannalle, että tällaiset yhteiskunnan kovaosaisten ongelmia valottavat ohjelmat ovat tarpeellisia ja hyväksyttäviä – itsenäisyyspäivänäkin.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto