Hyppää pääsisältöön

Marraskuun liike järjesti alkoholisteille itsenäisyysjuhlan

Marraskuun liike perustettiin syksyllä 1967 vähemmistöjen ja poikkeavien puolestapuhujaksi. Joulukuussa liike kutsui alkoholistit itsenäisyyspäivän juhlaan Helsingissä.

Marraskuun liikkeen puuhamiehenä mm. Ilkka Taipale, Claes Andersson ja Klaus Mäkelä.

Toimittajat Hannu Karpo, Pekka Holopainen ja Leo Matis sekä loistava käsivarakuvaaja Raimo Heikkonen tekivät juhlasta pikadokumentin.

Rantojen miesten lisäksi dokumentissa esiintyvät monet 60-luvun radikaalit, esimerkiksi Arvo Salo, Aulikki Oksanen, Arvo Turtiainen ja nuori Vesa-Matti Loiri, jonka laulama Lapin kesä säväyttää vieläkin. Mukana oli myös näyttelijä Tarmo Manni.

Vuonna 1967 Suomi täytti 50 vuotta. Itsenäisyyspäivän juhliin kuuluivat ilotulitukset, pääjuhla jäähallissa sekä tietenkin presidentin linnan vastaanotto.

Ei ihme, että hämmästys ja ärtymys oli melkoinen, kun kesken ylevien juhlien televisiosta kylään tulivat rappioalkoholistit ja muut isänmaan vähäosaiset.

Myöhemmin tosin television ohjelmaneuvosto päätyi sille kannalle, että tällaiset yhteiskunnan kovaosaisten ongelmia valottavat ohjelmat ovat tarpeellisia ja hyväksyttäviä – itsenäisyyspäivänäkin.