Hyppää pääsisältöön

"Suomalaisten kirjoittamissa runoissa on kotiruuan maku", sanoo kansalaisten runoista ohjelmasarjan tehnyt Timo Martinkauppi

"Työ tekijäänsä kiittää – vai kiittääkö” oli aiheena TV1:n runokilpailussa, johon katsojat lähettivät niin paljon runoja, että niistä tehtiin kuusiosainen ohjelmasarja vuonna 1977. Sarjan ohjaajaa Timo Martinkauppia haastatteli toimittaja Timo-Erkki Heino vuonna 2007.

Runokilpailu järjestettiin vuonna 1976 ja siihen osallistui lähes 2 000 kirjoittajaa. Artikkelissa olevassa mediassa kuullaan kansalaisten runoja muun muassa Varpaisjärveltä, Joensuusta, Tampereelta, Imatralta, Kotkasta, Kuopiosta ja Lappeenrannasta.


Nykykatsojasta nämä usein riimilliset runot saattavat kuulostaa kömpelöiltä, joskus vähän koomisiltakin. "Sepä se", vastaa runosarjan ohjaaja Timo Martinkauppi. "Ne ovat kotona tehtyjä. Niissä on kotiruuan maku, joka minua viehättää vielä näin jälkeenkin päin."

Runot olivat voittopuolisesti vakavia, huumoria oli vähän. Martinkaupin mukaan tämä on ymmärrettävää, sillä Suomessa oli työttömyyttä ja se oli monelle hävettävä asia. "Kansalaisia kuitenkin haluttiin kannustaa kirjoittamaan tunnoistaan, sillä sen uskottiin myös kehittävän kansalaisyhteiskuntaa hyvään suuntaan", Martinkauppi sanoo.

Hänen mukaansa ilmapiiri oli kuitenkin 1970-luvulla optimistinen. Uskottiin asioiden menevän parempaan suuntaan ja elintason nousevan.