Hyppää pääsisältöön

Linkola, Ilaskivi ja luonnon tila 1974

Minkälainen keskustelu syntyy, kun teknokraatti ja luonnonsuojelija tapaavat keskisuomalaisen järven rannalla?

Raimo Ilaskiven ja Pentti Linkolan näkemykset kulutuksen tarpeellisuudesta ovat päinvastaiset. Ilaskivi näkee kulutuksen tuoman vaurauden ympäristön suojelun edellytyksenä, Linkola puolestaan puhuu kulutuksen minimoimisesta.

Valtiotieteen tohtori Raimo Ilaskivi (s. 1928) toimi vuonna 1974 Suomen Teollisuushypoteekkipankin toimitusjohtajana, kansanedustajana, kansantaloustieteen dosenttina ja Helsingin kaupunginhallituksen jäsenenä.

Myöhemmin hänet valittiin Helsingin kaupunginjohtajaksi, kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi ja Euroopan parlamentin jäseneksi.

Linkola (s. 1932) on puolestaan radikaali kalastaja, vapaa luonnontutkija, ympäristöfilosofi ja toisinajattelija, joka kyseenalaistaa koko länsimaisen kulutusyhteiskunnan mielekkyyden.

Linkolan pääteesi on, että ihmiskunta ajaa nykyisellä toiminnallaan maapallon tuhoon. Ilaskiven visio ei ole yhtä synkkä.

Lue lisää:

Pentti Linkola (1968).

Kalastaja Pentti Linkolan mietteitä

Perikansallinen kalakateus on Pentti Linkolan mielestä kieltänyt kalastamisen juuri niillä vesillä, joista kalaa saisi parhaiten.

Lue lisää:

Pentti Linkola (1971).

Ex-pasifisti Pentti Linkola kertoo

Nuori innokas rauhan ystävä Pentti Linkola kirjoitti vuonna 1960 kirjan "Isänmaan ja ihmisen puolesta". Vuosien varrella Linkolan pasifismi on kuitenkin joutunut koetukselle.

Lue lisää:

Pentti Linkola ja toimittaja Timo Seppänen (2004).

Pentti Linkolalle terrorismi on iloinen asia

Jokainen toimi, joka häiritsee maapallon elämää tuhoavan länsimaisen kulttuurin kehitystä, on myönteinen. Näin toteaa Suomen radikaalein kalastaja Pentti Linkola.

Lue lisää:

Pentti Linkolan tummanvihreä maailma

Kehityskriitikko ja syväekologi, kalastaja Pentti Linkola analysoi Vihreän liiton taivalta 25 vuoden ajalta Arto Nybergin haastattelussa vuonna 2007. Koijärven liikkeessä mukana ollut Linkola kritisoi, provosoi ja lopulta erosi liiton riveistä jo ennen puolueen muodostamista. Haaleus ei sovi Linkolan tummanvihreään maailmaan.

Kommentit