Hyppää pääsisältöön

Take That

Take That nousi 1990-luvun menestyksekkäimmäksi brittiläiseksi poikabändiksi. Yhtye hajosi vuonna 1996, mutta teki comebackin kymmenen vuotta myöhemmin. Gary Barlow´n ja Robbie Williamsin haastattelu on vuodelta 1992.

Tietolaatikko

Albumit: Take That and Party (1992), Everything Changes (1993), Nobody Else (1995), Greatest Hits (1996), Never Forget - The Ultimate Collection (2005), Beautiful World (2006).

BBC Radion järjestämässä äänestyksessä Take That valittiin kaikkien aikojen viidenneksi suurimmaksi brittiläiseksi yhtyeeksi.

Vuoden 2005 lopulla Take That kokoontui yhteen dokumenttia varten. Kiertueelle nelihenkinen Take That lähti keväällä 2006. Samana vuonna julkaistiin uusi albumi Beautiful World.

Take Thatissa oli alun perin viisi jäsentä: Gary Barlow, Mark Owen, Howard Donald, Jason Orange ja Robbie Williams.

Heli Nevakaren vuonna 1992 tekemässä haastattelussa Gary Barlow ja Robbie Williams kuvailevat yhtyeen musiikkia hauskaksi. Sen tarkoitus on tehdä ihmiset iloisiksi.

Nimi Take That keksittiin nopeasti demonauhaa varten. Nimen piti olla iskevä, ytimekäs ja ärhäkkä. Vaikka pojat nousivat Britannian singlelistan huipulle peräti kahdeksan kertaa 1990-luvulla, oli alku hankala. Vasta It Only Takes a Minute -single siivitti yhtyeen menestykseen vuonna 1992.

Barlow vastaa suurimmaksi osaksi yhtyeen musiikista, mutta puhuu silti demokratiasta. Hänen mukaansa vasta kun sävellys tuodaan bändin laulettavaksi, alkaa siitä muotoutua Take Thatin kappale.

Idoleikseen Barlow nimeää vakavaraisia, kauan alalla olleita artisteja, kuten George Michaelin ja Elton Johnin. Williams ei halua nimetä yhtä sankaria tai sankaritarta, hän kunnioittaa monia ihmisiä useista eri syistä.

Huhtikuussa 1994 Take That konsertoi Suomessa. Uutissähkeessä teinitytöt ylistävät bändiläisiä seksikkäiksi. Konserttilippuja on jonotettu useita päiviä ja osalla on kuulemma opettajan lupa olla poissa koulusta jonotuksen ja konsertin takia.

Robbie Williams lähti yhtyeestä 1995, jonka jälkeen Take That jatkoi nelihenkisenä kunnes hajosi vuonna 1996. Tv-uutisetkin noteerasi maailmankuulun poikabändin hajoamisen. Kari Toivonen aloittaa juontonsa sanoin: "Surullinen uutinen teinitytöille..."

Take Thatin riveistä jo aiemmin erkaantunut Robbie Williams jatkoi menestyksekkäästi soolouralla. Marraskuussa 2003 Helsingissä konsertoineen Williamsin keikkalippujen hinnat kohosivat pilviin mustan pörssin kaupassa. Hyvästä kannatti kuitenkin fanien mukaan maksaa. Soolona esiintynyt Williams ei enää ollut pelkästään teinityttöjen suosikki, vaan varttuneempikin väki kehui viihdyttäjän hyviä vanhoja kappaleita.

Teksti: Eva Backman ja Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto