Hyppää pääsisältöön

Vaasan supermarket

Amerikkalainen supermarket rantautui Suomeen 1960-luvun loppupuolella. Vaasalainen kaupanjohtaja uskoi vahvasti uuden kauppamuodon kehitykseen.

Supermarketin toimintaidea on, että kaupat viedään pois taajamien keskustoista, jolloin vuokrakulut pienenevät.

Supermarket-kehityksen yhteydessä Suomessa alkoi myös kauppakeskusbuumi, joka on jatkanut kasvuaan vielä 2000-luvullakin.

Suurten kauppakeskittymien syntyminen on herättänyt kritiikkiä, sillä ne ovat vieneet toimintaedellytykset monilta pieniltä kaupoilta, mm. kyläkaupoilta.

Samalla suuriin keskuksiin ajaminen ja suurien määrien ostaminen vaativat yksityisautoilun lisäämistä, mikä on ympäristöä uhkaava tekijä.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto