Hyppää pääsisältöön

Ahti Karjalaisen ero Suomen Pankista

Ministeriuransa jälkeen tohtori Ahti Karjalainen jatkoi uraansa Suomen Pankissa, josta hänet erotettiin alkoholiongelman takia.

Karjalainen nimitettiin helmikuussa 1982 Suomen Pankin pääjohtajaksi edeltäjänsä Mauno Koiviston noustua presidentiksi.

Ennen nimittämistään Karjalainen toimi pankin johtokunnan jäsenenä ja pääjohtajan viransijaisena.

Lehdissä kirjoiteltiin Karjalaisen kasvaneesta alkoholiongelmasta, ja lopulta hän menetti Keskustapuolueen tuen viran hoitamiseen.

Julkisuudessa oli esillä oli etenkin lokakuun 1982 devalvaatio. Karjalainen oli tuolloin palannut lomamatkalta Espanjasta, eikä ollut pystynyt antamaan haastattelua lentokentällä vahvan humalan vuoksi.

Tasavallan presidentti Mauno Koivisto toivoi Karjalaisen eroavan itse pankista, mutta Karjalainen ei eronnut virastaan vaan puolueestaan.

Lopulta Koivisto erotti Karjalaisen tehtävästään yleiseen etuun vedoten. Keltainen lehdistö otti tilanteesta kaiken ilon irti, ja palstoilla reviteltiin Karjalaisen alkoholiongelmilla sekä avioliiton kariutumisella.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto