Hyppää pääsisältöön

Karjalaisen ja Kekkosen välirikko

Karjalaisesta povattiin Kekkosen jatkajaa presidenttinä, mutta UKK ei sallinut tämän kehityksen tapahtuvan hänen selkänsä takana.

1970-luvulla presidentti Kekkonen oli jo yli 70-vuotias, ja tuhansia ministeripäiviä istunutta Karjalaista pidettiin vahvana maalaisliiton presidenttiehdokkaana.

Kekkosta yli 20 vuotta nuorempi Karjalainen tunnusteli mahdollisuuksiaan valtakunnan ykkösvirkaan, mitä valtaansa tottunut Kekkonen ei ilmeisesti sietänyt. UKK syytti Karjalaista kiilan lyömisestä Neuvostoliiton ja hänen väliinsä.

Vuoden 1977 jälkeen Karjalainen ei enää toiminut ministerinä vaan jatkoi työtä Suomen Pankissa, josta hänet vuonna 1983 erotettiin ikävien vaiheiden jälkeen.

Artikkelin video on YLE Draaman tekemästä Presidentit-sarjasta, jossa käsiteltiin fiktion keinoin historiallisia tapahtumia. Näkemys ei ole siis tieteellisen tarkka, mutta monien asiantuntijoiden mielestä tulkinta on ainakin oikeansuuntainen.

Teksti: Paavo Rytsä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto