Hyppää pääsisältöön

Kissin voimakaksikko

Kiss henkilöityy usein yhtyeen kahteen perustajajäseneen, basisti-laulaja Gene Simmonsiin sekä kitaristi-laulaja Paul Stanleyhin. Heli Nevakare tapasi kombon kaksi kertaa, ensin Helsingissä 1988 ja neljä vuotta myöhemmin Los Angelesissa.

Kiss on yhdysvaltalainen vuonna 1973 perustettu glam rock -vaikutteinen hard rock -yhtye. Yhtye tunnetaan musiikin lisäksi myös näyttävästä lavaesiintymisestä, johon kuuluu muun muassa mustavalkoiset kasvomeikit, vartalonmyötäiset nahka-, lateksi- ja spandex-asut, korkeat platform-kengät sekä runsas määrää pyrotekniikkaa.

18. syyskuuta 1983 Kiss esiintyi ensimmäistä kertaa ilman maskia Music Televisionin suorassa lähetyksessä.

Vuonna 1996 Kissin neljä alkuperäisjäsentä, Gene Simmons, Paul Stanley, Ace Frehley ja Peter Criss, esiintyivät Grammy Awards -gaalassa kasvomaskeissa ja esiintymisasuissa ensimmäistä kertaa 17 vuoteen.

Rockstopin Heli Nevakare tapasi Simmonsin ja Stanleyn juuri ennen keikan alkua Helsingissä vuonna 1988. Pukuhuone oli hiljainen, oli tyyntä myrskyn edellä. Simmons kertoo, että liiman ja teipin ohella heidät kaksi on pitänyt yhdessä se, että he nauttivat siitä mitä tekevät.Stanley lisää, ettei yhtyeellä ole ollut huonoja hetkiä. Trendit tulevat ja menevät, mutta Kiss pysyy ja jatkaa linjallaan.

KISS-yhtyeen Gene Simmons flirttailee Rockstopin juontaja Heli Nevakareelle.
Naamioita tai ei, KISS on KISS. KISS-yhtyeen Gene Simmons flirttailee Rockstopin juontaja Heli Nevakareelle. Kuva: Yle kuvanauha Kiss,Yle Elävä arkisto,Rockstop,elävä arkisto

Kaksikon peittelemätön flirttailu johti lopulta siihen, että Heli Nevakare ja basisti-Simmons totesivat näyttävänsä melko paljon toisiltaan. Myös kieliä mittailtiin.

Nevakare tapasi kaksikon toistamiseen Los Angelesissa vuonna 1992. Tuolloin haastattelussa puhuttiin muun muassa uudesta Revenge-albumista, rumpali Eric Carrin kuolemasta sydänsyöpään vuonna 1991, Kiss Army -fanijärjestöstä ja miehistövaihdosten vaikutuksesta yhtyeen soundiin.

Teksti: Eva Backman

Kissin musiikkivideoita

Tietolaatikko

Kiss kuulutetaan joka konsertissa lavalle sanoin: "Halusitte parasta ja saitte parasta. Maailman kuumin yhtye: Kiss!" ("You wanted the best, you got the best. The hottest band in the world: Kiss!").