Hyppää pääsisältöön

Kukka-Maaria Karjalainen: Isä

Kukka-Maaria Karjalaisen vuonna 1998 ilmestynyt Isä-kirja valotti suomalaisille Ahti Karjalaisen mielenkiintoista ja traagista elämää.

Tietolaatikko

Isä-kirja oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana vuonna 1999

Karjalaisen kirja on kuvaus Etelä-Savossa varttuneesta nuoresta miehestä, jonka tiedonjano ja kiinnostus yhteiskuntaan ajavat häntä ylöspäin sodanjälkeisessä Suomessa.

Karjalaisen tytär valottaa kirjassaan hyvin isänsä henkilöä, haavoittuvaa filosofia, jonka elämä on pelkkää ylämäkeä suosiollisten tuulten puhaltaessa. Samalla kirja kertoo järkyttävän tarinan, miten liika kiltteys ja alkoholi kalvavat perustan elämältä.

Kirjassa esitellään laajalti Karjalaisen perheen, suvun ja ystäväpiirin kirjeenvaihtoa. Niistä syntyy kiehtova kuva valtiomiehen vaiheista. Vuosien vieriessä Ahti Karjalaisen kirjeiden sävy muuttuu synkemmäksi ja kirjoittelu ei ole aiemman runollista.

Inhimillisen tekijän haastattelussa valtiotieteen tohtori Kukka-Maaria Karjalainen kertoo, kuinka kipeä kirjoitusprosessi lopulta kääntyi terapeuttiseksi kokemukseksi.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto