Hyppää pääsisältöön

Mitä hyötyä on punaisesta väristä?

Myrkyllisen punakoison marja
Punakoiso on myrkyllinen. Kuva: Risto Salovaara/Yle Myrkyllisen punakoison marja Kuva: Yle/ Risto Salovaara koisokasvit,Myrkyllisyys,kasvitiede,Punakoiso,myrkkykasvit

Täysin punaisia kukkia on vain vähän. Ilmeisesti vain päiväperhoset pystyvät erottamaan punaista. Monet hyönteiset näkevät punertavat kukat sinertävinä, eikä punaisesta väristä ole kukille juurikaan hyötyä. Mitä hyötyä punaisesta väristä sitten on?

Hyönteisiä punainen väri suojelee. Se kertoo esimerkiksi, että leppäkertut ovat myrkyllisiä. Monet marjat ovat kuitenkin punaisia, olivatpa ne myrkyllisiä tai eivät. Hyönteisten ei tarvitse välittää, onko esim. näsiän marja myrkyllinen, mutta nisäkkäiden kohdalla asia on toinen.

Perustuu ohjelmaan: Ekolokero

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.