Hyppää pääsisältöön

Ulkopoliitikko Karjalainen

Viimeistään noottikriisin uhkaava tilanne nosti Ahti Karjalaisten suomalaisen ulkopolitiikan kansikuvapojaksi.

Karjalaisen vakuuttava ja vaatimaton esiintyminen viehätti suomalaisia, ja hän oli myös maailmalla pidetty neuvottelija.

Idänsuhteidensa lisäksi Karjalainen tunnettiin hyvien länsisuhteiden luojana. Karjalaisen ulkoministerikausilla Suomessa vierailikin useita länsimaiden, mm. Britannian ja Yhdysvaltain johtajia.

Länsisuhteista kertoo taitavasti neuvoteltu Finn-EFTA sopimus eli Suomen pääseminen liitännäisjäseneksi Euroopan vapaakauppajärjestöön maaliskuussa 1961. Tuolloin Karjalainen oli Miettusen hallituksen kauppa- ja teollisuusministeri. Hän tekikin näyttävän talousministeriuran, vaikka kansalaisten yleisimmät muistikuvat viipyvät ulkopoliittisissa, noottkriisin tapaisissa, tapahtumissa.

Karjalaisen näkyvimpiä töitä oli ETYKin ensimmäinen vaihe, vuonna 1973 Dipolissa järjestetty ulkoministerikokous. Samana vuonna Suomi solmi sopimukset kahden kilpailevan kauppajärjestön, läntisen EEC:n ja itäisen SEV:in, kanssa.

Kritiikkiä Karjalainen sai ulkoministeriajoiltaan englannin kielen puhumisesta. Legendan mukaan ministeri oli tilannut ulkomailla ollessaan "kaksi teetä huoneeseen 32" sanomalla "Tuu tii tutöötituu". Esimerkiksi Kekkosen heikohkosta englannin kielestä ei Suomessa koskaan piikitelty.

Karjalaisen näyttävä ulkopoliittinen ura hiipui 1970-luvulla, kun hänen välinsä viilenivät presidentti Kekkosen kanssa.

Teksti: Paavo Rytsä