Hyppää pääsisältöön

Vainio syöksyi 5000 m:n MM-pronssille

Suomalaisen kestävyysjuoksun viimeinen merkkimies pani Helsingin MM-kisoissa vuonna 1983 kaikkensa peliin heittäytymällä maaliviivan yli kolmossijalle.

Tietolaatikko

Miesten 5000 metrin juoksun lopputulokset: 1) Eamonn Coghlan (Irlanti) 13.28,53. 2) Werner Schildhauer (DDR) 13.30,20. 3) Martti Vainio (Suomi) 13.30,34.

Martti Vainion tilillä oli ennen Helsingin MM-kisoja 10 000 metrin Euroopan mestaruus vuodelta 1978 ja pronssitila vuodelta 1982. Los Angelesin olympialaisissa 1984 hän menetti 10 000 metrillä saamansa hopean positiivisen dopingnäytteen takia. Saamansa kilpailukiellon jälkeen hän palasi radoille, muttei saavuttanut enää mitalitasoa. Hän lopetti urheilu-uransa 1980- ja 90-lukujen taitteessa ja siirtyi yrittäjäksi.

HUOM: Valitettavasti ohjelma on sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta.
OBS: På grund av våra kontraktsvillkor är programmet tyvärr endast tillgängligt i Finland och via finska servrar.
NOTE: Due to the terms of our agreements this programme is unfortunately only available in Finland and via Finnish servers.

MM-kisojen 10 000 metrin kilpailussa Martti Vainio jäi niukasti neljänneksi, vaikka olikin maalissa saman sekunnin sisällä kuin kolme mitalistia.

5000 metrillä hän otti vahingon takaisin lennähtäen maaliviivalla Neuvostoliiton Dimitri Dmitrijevin ohi pronssille.

Vainion Helsingissä taistelema pronssi on toistaiseksi viimeinen kestävyysjuoksun mitali, jonka Suomi on maailmanlaajuisissa kisoissa saavuttanut.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto