Hyppää pääsisältöön

Yleisurheilun MM-kisat Edmontonissa 2001

Kahdeksansissa MM-kisoissa ei rikottu yhtään ennätystä, mutta jännittäviä kilpailuja riitti. Yhä useampi uusi mestari tuli muualta kuin USA:sta tai Euroopasta.

Mestaruuden uusijoita oli Edmontonissa selvästi aikaisempaa vähemmän. Kolmatta kertaa peräjälkeen saman lajin voittopallille nousivat Maurice Greene (M 100 m), Hicham El Guerroj (M 1500 m) ja Tomáš Dvořák (M kymmenottelu). Ivan Pedroso otti neljännen perättäisen pituusvoittonsa.

Jan Železný (keihäs), Allen Johnson (110 m aidat) ja John Godina (kuula) saivat tililleen kaikkiaan kolmannet MM-kultamitalinsa, ja Lars Riedel nosti kiekkomestaruuksiensa yhteismäärän viiteen.

Suomi sai kisoissa kaksi mitalia ja kolme pistesijaa, mikä täytti urheilujohdon tavoitteet. Hopeaa toi Aki Parviainen keihäästä ja pronssia Arsi Harju kuulakisasta.

OTTEITA KISAKOOSTEESTA (ks. yllä): Miesten 100 m:n juoksun finaali: 1) Maurice Greene (Yhdysvallat), 2) Tim Montgomery (Yhdysvallat) ja 3) Bernard Williams (Yhdysvallat). Naisten 100 m:n juoksun finaali: 1) Žanna Pintusevitš-Block (Ukraina), 2) Marion Jones (Yhdysvallat) ja 3) Ekaterini Thanou (Kreikka). Miesten 10-ottelun 1500 m:n juoksu. Miesten 10-ottelu: 1) Tomáš Dvořák (Tshekki), 2) Erki Nool (Eesti) ja 3) Dean Macey (Britannia). Miesten kiekonheiton finaali: Lars Riedel voittaa viidennen maailmanmestaruutensa. Miesten 10000 m:n juoksun finaali: 1) Charles Kamathi (Kenia), 2) Assefa Mezgebu (Etiopia) ja 3) Haile Gebrselassie (Etiopia). Miesten seiväshypyn finaali: Dmitri Markovin (Australia) voittohyppy 605. Naisten 200 m:n juoksun finaali: 1) Marion Jones (Yhdysvallat), 2) Debbie Ferguson (Bahamasaaret) ja 3) Kelli White (Yhdysvallat). Miesten pituushypyn finaali: Ivan Pedroson (Kuuba)voittohyppy 840. Naisten 5000 m:n juoksun finaali: 1) Olga Jegorova (Venäjä), 2) Marta Dominquez (Espanja) ja 3) Ayelech Worku (Etiopia). Arsi Harjun pronssityöntö kuulantyönnön finaalissa. Johanna Manninen juoksee 200 m:n alkuerissä. Jarno Jokihaara juoksee 110 m:n aitajuoksun alkuerissä. Naisten 4 x 400 m:n viestinjuoksun finaali.

USA oli jälleen mitalitilaston ykkönen, muttei enää yhtä ylivoimaisesti kuin aiemmin. Seuraaviksi sijoittuivat Venäjä, Kenia ja Etiopia. Afrikan juoksupanoksen kruunasi Etiopian naisten hieno kolmoisvoitto 10000 metrin kilpailussa.

Doping varjosti näitäkin MM-kisoja. Naisten 5000 metrin voittaja Olga Jegorova oli ennen kisoja jäänyt kiinni EPO:n käytöstä, mutta testimuodollisuuksien rikkomisen vuoksi hänen osallistumisensa sallittiin.

Miesten 200 metrin voittaja Konstantinos Kenteris puolestaan asetettiin vuonna 2004 dopingin johdosta kilpailukieltoon. Vuonna 2007 Marion Jones myönsi käyttäneensä dopingia kahden vuoden ajan vuodesta 1999 alkaen.

Valitettavasti ohjelma on sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta. På grund av våra kontraktsvillkor är programmet tyvärr endast tillgängligt i Finland och via finska servrar. Due to the terms of our agreements this programme is unfortunately only available in Finland and via Finnish servers.