Hyppää pääsisältöön

Yleisurheilun MM-kisat Göteborgissa 1995

Yleisurheilun ennätyksiä rikottiin jälleen Göteborgissa. Kolmiloikkaaja Jonathan Edwards ylitti 18 metrin haamurajan peräti kahdesti samassa kisassa.

Tietolaatikko

KOOSTEEN SISÄLTÖ: Ote naisten maratonista: voittaja Manuela Machado (Portugali), mukana Ritva Lemettinen). Miesten 100 m:n juoksu: voittaja Donovan Bailey (Kanada). Miesten kolmiloikka: voittaja Jonathan Edwards (Iso-Britannia) loikkaa maailmanennätyksen. Ote miesten 10000 m:n juoksusta: Haile Gebrselassie (Etiopia) voittaa. Naisten 100 m:n juoksu: voittaja Gwen Torrence (Yhdysvallat). Ote naisten 10 km:n kävelykilpailusta: voittaja Irina Stankina (Venäjä); Jelena Nikolajeva (Venäjä) pudottaa Sari Essayahin dramaattisesti maaliviivalla neljänneksi. Miesten 400 m:n juoksu: voittaja Michael Johnson (USA). Naisten kolmiloikka: Inessa Kravets (Ukraina) loikkaa maailmanennätyksen. 3000 m:n esteet: voittaja Moses Kiptanui (Kenia). Miesten 200 m:n juoksu: voittaja Michael Johnson (Yhdysvallat). Naisten 400 m:n aidat: voittaja Kim Batten (Yhdysvallat) (tekee maailmanennätyksen). Miesten maraton: voittaja Martin Fiz (Espanja), mukana Harri Hänninen. Miesten keihäänheitto: voittaja Jan Železný (Tšekki), toinen Steve Backley (Iso-Britannia), kolmas Boris Henry (Saksa).

Maailmanennätykset kirjattiin uusiksi myös naisten kolmiloikassa ja naisten 400 metrin aitajuoksussa.

USA oli jälleen kisatilaston ykkönen 19 mitalilla, joista 12 oli kultaa. Kolme niistä toi pikajuoksija Michael Johnson, joka uusi 400 metrin mestaruutensa ja teki historiaa voittamalla lisäksi 200 ja 4x400 metrin kilpailut.

100 metrin mitalistien joukossa ei kuitenkaan yllättäen ollut yhtään amerikkalaisjuoksijaa.

Mestaruuden uusijoita oli nyt ennätykselliset yksitoista kappaletta. Kolmannen perättäisen kultansa saivat Moses Kiptanui (3000 m esteet), Noureddine Morceli (1500 m) ja Lars Riedel (kiekko). Sergei Bubkalle tämänkertainen maailmanmestaruus oli jo viides.

Suomi sai kisoista kolme mitalia: Valentin Kononen toi kävelykultaa, Mika Halvari kuulahopeaa ja Mikaela Ingberg keihäspronssia.

Teksti: Jukka Lindfors

HUOM: Valitettavasti ohjelma on sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta.

OBS: På grund av våra kontraktsvillkor är programmet tyvärr endast tillgängligt i Finland och via finska servrar.

NOTE: Due to the terms of our agreements this programme is unfortunately only available in Finland and via Finnish servers.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto