Hyppää pääsisältöön

Yleisurheilun MM-kisat Tokiossa 1991

Yleisurheilun kolmansien MM-kilpailujen keskeinen hahmo oli jälleen Carl Lewis. Naisten juoksuja hallitsivat Neuvostoliiton ja entisen Itä-Saksan edustajat.

Pituushypyssä käytiin henkeäsalpaava kaksintaistelu Carl Lewisin ja Mike Powellin välillä. Se päättyi Powellin historialliseen ME-tulokseen 895.

Maailmanennätykset rikkoutuivat lisäksi huippunopeassa 100 metrin kilpailussa sekä 4x100 m:n viestissä, joista Lewis otti kolmannet perättäiset kultamitalinsa.

Kolmansien perättäisten kultamitalien miehiä olivat myös aituri Greg Foster ja seiväshyppääjä Sergei Bubka.

1990-luvun juoksijakuningas Michael Johnson saavutti Tokiossa ensimmäisen maailmanmestaruutensa 200 metrillä.

Miesten 400 metrin finaalin radioselostuksessa Paavo Noponen intoutuu ihastelemaan amerikkalaisurheilijoiden voimaa ja vauhtia kaukaa historiasta kumpuavin kielikuvin: "... tuota rentoa kiriä geeniperintönä syvän Etelän pumpuliplantaaseilta Amerikan mustan kolmikon villissä kiidossa..." Maailmanmestaruuden vei kisassa USA:n Antonio Pettigrew.

Afrikka jatkoi pitkien matkojen hallintaa. Juoksumatkoilla 800 metristä maratoniin Afrikan maat keräsivät 13 mitalia 18:sta.

Yhdistetyn Saksan joukkueesta menestyksekkäin oli naisten pikamatkojen kaksoisvoittaja Katrin Krabbe. Seuraavana vuonna Krabbe jäi kiinni dopingista.

Kisatilaston kärkeen kiilasi tällä kertaa Neuvostoliitto 29 mitalillaan (9 kultaa). Seuraavina olivat USA (26/10) ja Saksa (17/5).

Suomen urheilumainetta pitivät totutusti yllä keihäsmiehet, jotka saavuttivat kisoissa kaksoisvoiton. Sari Essayahin pronssimitali aloitti kävelijöidemme vauhdikkaan marssin kohti maailman kärkeä.

KISATULOKSIA: Miesten 100 m: 1) Carl Lewis (USA) 9.86, 2) Leroy Burrell (USA), 3) Dennis Mitchell (USA). Miesten 200 m: 1) Michael Johnson (USA), 2) Frank Fredericks (Namibia), 2) Atlee Mahorn (Kanada).
Miesten 4x100 m: 1) USA 37.50, 2) Ranska, 3) Iso-Britannia. Miesten 3000 m:n esteet: 1) Moses Kiptanui (Kenia), 2) Patrick Sang (Kenia), 3), Azzedine Brahmi (Algeria). Miesten 10 000 m: 1) Moses Tanui (Kenia), 2) Richard Chelimo (Kenia), 3) Khalid Skah (Marokko). Miesten pituus: 1) Mike Powell (USA) 895, 2) Carl Lewis (USA), 3) Larry Myricks (USA). Naisten 100 m: 1) Katrin Krabbe (Saksa), 2) Gwen Torrence (USA), 3) Merlene Ottey (Jamaika). Naisten 200 m: 1) Katrin Krabbe (Saksa), 2) Gwen Torrence (USA), 3) Merlene Ottey (Jamaika). Naisten 3000 m: 1) Tatjana Dorovski (N-liitto), 2) Jelena Romanova (N-liitto), 3) Susan Sirma (Kenia).

Valitettavasti ohjelma on sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta. På grund av våra kontraktsvillkor är programmet tyvärr endast tillgängligt i Finland och via finska servrar. Due to the terms of our agreements this programme is unfortunately only available in Finland and via Finnish servers.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto