Hyppää pääsisältöön

Kesäleirit 1962

Kesän 1962 uutisfilmissä vieraillaan erilaisten aatteellisten järjestöjen nuorille järjestämillä leirillä.

Tietolaatikko

Äänitteiden tiedot:

Nacke Johansson (sov.), ruotslainen kansansävelmä. Yl´ kasteisten vuorten. Esittäjä: Nacke Johansson, Juhani Aaltonen, Heikki Laurila, Jörgen Petersen. Yleisradion kantanauha 1977.

Jo joutui armas aika. Suvivirsi, Esittäjä: Nimeämätön lapsikuoro vuonna 1955.

Työväen marssi. Oskar Merikanto (säv.) Radion sinfoniaorkesteri, Yleisradion kantanauha 1964.

1960-luvulla kesäleireille kuului yhdessäolon ja puuhailun lisäksi aimo ripaus aatteita.

Sysmässä oli koollla maalaisliiton henkisiä nuoria, kun luonnonkauniilla paikalla järjestettiin Maaseudun Nuorten Liiton, Vesaisten ja Maaseudun Raittiusliiton yhteinen kesäleiri.

Liberaalien hengessä järjestettiin puolestaan Nuorten Suomalaisten liiton kesäpäivät Muuramessa.

SKDL:ää lähellä ollut nuorisojärjestö Suomen Demokratian Pioneerien Liitto oli koolla Varsinais-Suomessa Halikossa, kun taas SDP-henkiset Nuoret Kotkat olivat koolla Espoossa.

Meripartiotytöt järjestivät puolestaan leirinsä Raumalla kesällä 1962.

Teksti: Paavo Rytsä

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto