Hyppää pääsisältöön

Aino Pekkanen - pienviljelijäemäntä

Vuonna 1971 Suomessa oli 200 000 pienviljelijäemäntää. Dokumentissa vieraillaan Saarijärven Rahkolan kylässä ja tutustutaan emäntä Aino Pekkasen työpäivään.

Tietolaatikko

Vuonna 1950 maatilat työllistivät Suomessa noin 700 000 henkeä.

Vuonna 1970 heikoimmin toimeentuleva pienviljelijäväestö oli jo luopumassa ammatistaan. Tyypillinen pientila oli tuolloin alle 10 hehtaarin. Peltotilat olivat vähentyneet. Samanaikaisesti sitä suuremmat tilat lisääntyivät ja maan keskitilakoko osoitti hidasta mutta varmaa kasvua.

Vuonna 2006 tiloja oli Suomessa 70 000.

Pienviljelyn aate tuotiin Suomeen 1900-luvun alussa. Pientilojen määrä kasvoi aina 1960-luvulle asti, jolloin saavutettiin maksimi. Synntyi laaja pienviljelijäväestö, joka raivasi maata ja kamppaili toimeentulon niukkuudessa.

Vuonna 1971 valmistuneen dokumentin pääosassa on Aino Pekkanen, 7-lapsisen perheen äiti ja pientilan emäntä. Hänen työpäivänsä ovat usein yli 17-tuntisia. Lomat tai vapaapäivät eivät Pekkasen elämäntapaan kuulu.

Dokumentti voitti vuonna 1972 Prahan kansainvälisillä TV-festivaaleilla dokumenttisarjan pääpalkinnon.

Suomen EU-jäsenyys aiheutti perusteellisen muutoksen suomalaiseen maatalouteen. Vuodesta 1995 alkaen pieniin perheviljelmiin perustuvaa tuotantorakennetta alettiin sopeuttaa eurooppalaiseen malliin.

Teksti: Rita Landström

Kommentit