Hyppää pääsisältöön

Kuningatar Elisabetin Suomen-vierailu ei unohdu – näin hän hurmasi kansan ja pääsi Kekkosen kanssa metsään

Mirja Pyykön ja Armi Kyynäräisen pisteliään hauska raportti seuraa kuningatar Elisabetin Suomen vierailua 1976 ja ennen kaikkea kuninkaallisesta vierailusta hurmioituneita suomalaisia. Hello Elisabeth! voitti ajankohtaisohjelmien kategoriassa toisen palkinnon Monte Carlo -festivaaleilla Monacossa vuonna 1977.

Raportissa kuvataan innokkaita ihailijoita huvittuneen humoristisesti mutta ei kuitenkaan pilkaten. Vierailuohjelmaan kuuluivat Helsingissä mm. Finlandia-taloon tutustuminen ja metsävierailu lounaineen Jyväskylän seudulla.

Katso koko dokumentti:

Kuningatar tutustui puunkaatoon ja nautti lettuja ja koskenkorvaa mäntypölkyllä. Metsurinkypärää hän ei suostunut panemaan päähänsä, sillä se ei kuulu kuninkaalliseen protokollaan.

Metsävierailulla oli talouspoliittinen roolinsa, sillä Britannia oli 1976 Suomen tärkein kauppakumppani. Maiden ystävyydensuhteiden osalta valtionpäät solmivat Britannian ja Suomen välisen kulttuurivaihtosopimuksen.

"Vaikka ihmiset olivat tosissaan, olivat he myös hieman huvittuneita omasta kiinnostuksestaan. Raportista tuli neljän päivän satu suomalaiseen tapaan.

Vierailussa oli paljon sellaista tahatonta komiikkaa. Meillä ei ole ihan hallussa kuninkaallinen protokolla – onneksi.― Mirja Pyykkö vuonna 2007.

Lue lisää:

Kuningatar Elisabet II saapuu Suomeen

Englannin kuningatar Elisabet II vieraili Suomessa toukokuussa 1976. Kuningatar keräsi kymmeniätuhansia ihailijoita ja uteliaita jo saapuessaan satamaan.

Lue lisää:

Elisabet II Kekkosen vieraana – ”I raise my glass to the president of Finland"

Presidetti Kekkonen toimi kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin Suomen-vierailun isäntänä toukokuussa 1976. Valtiovierailun ohjelmaan kuului mm. lettujen syöntiä ja Koskenkorvan juontia.

Lisää ohjelmasta

Keskustele