Hyppää pääsisältöön

Zavidovo-vuoto vauhditti Kekkoselle puuhattua poikkeuslakia

Suomen suunnitelmat vapaakauppasopimuksesta Euroopan talousyhteisön EEC:n kanssa saivat uuden käänteen syksyllä 1972, kun julkisuuteen vuoti muistio presidentti Kekkosen ja neuvostojohdon luottamuksellisesta keskustelusta Zavidovon metsästysmajalla Moskovan koillispuolella.

Paperista ilmeni neuvostojohdon kriittinen kanta Suomen EEC-jäsenyyteen. Presidentti puolestaan oli antanut keskustelussa henkilökohtaisen takuunsa siitä, että Suomen ja Neuvostoliiton suhteet pysyisivät sopimuksesta riippumatta ennallaan.

Kun Kekkonen ilmoitti vuodon heikentävän hänen luottamustaan itänaapurissa, jo aiemmin valmisteltu aloite presidentin toimikauden jatkamisesta poikkeuslailla sai uutta vauhtia.

Kaksi sosialidemokraattia, ylijohtaja Seppo Lindblom ja presidentin kansliapäällikkö Antero Jyränki, saivat sittemmin sakkorangaistuksen Zavidovo-muistion kopioimisesta.

Kolmas vuodosta epäilty, ulkomaankauppaministeri Jussi Linnamo, sosialidemokraatti hänkin, erosi tehtävästään. Vuonna 1992 kansanedustaja Erkki Tuomioja tunnusti vuotaneensa tiedot toimittaja Tor Högnäsille, muttei paljastanut, kuka muistion oli hänelle itselleen näyttänyt.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit