Hyppää pääsisältöön

Zavidovo-vuoto vauhditti Kekkoselle puuhattua poikkeuslakia

Suomen suunnitelmat vapaakauppasopimuksesta Euroopan talousyhteisön EEC:n kanssa saivat uuden käänteen syksyllä 1972, kun julkisuuteen vuoti muistio presidentti Kekkosen ja neuvostojohdon luottamuksellisesta keskustelusta Zavidovon metsästysmajalla Moskovan koillispuolella.

Paperista ilmeni neuvostojohdon kriittinen kanta Suomen EEC-jäsenyyteen. Presidentti puolestaan oli antanut keskustelussa henkilökohtaisen takuunsa siitä, että Suomen ja Neuvostoliiton suhteet pysyisivät sopimuksesta riippumatta ennallaan.

Kun Kekkonen ilmoitti vuodon heikentävän hänen luottamustaan itänaapurissa, jo aiemmin valmisteltu aloite presidentin toimikauden jatkamisesta poikkeuslailla sai uutta vauhtia.

Kaksi sosialidemokraattia, ylijohtaja Seppo Lindblom ja presidentin kansliapäällikkö Antero Jyränki, saivat sittemmin sakkorangaistuksen Zavidovo-muistion kopioimisesta.

Kolmas vuodosta epäilty, ulkomaankauppaministeri Jussi Linnamo, sosialidemokraatti hänkin, erosi tehtävästään. Vuonna 1992 kansanedustaja Erkki Tuomioja tunnusti vuotaneensa tiedot toimittaja Tor Högnäsille, muttei paljastanut, kuka muistion oli hänelle itselleen näyttänyt.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto