Hyppää pääsisältöön

EM-keihäskulta Alafrantille

Päivi Alafrantti saavutti vuonna 1990 ensimmäisenä suomalaisena naisena keihäänheiton Euroopan mestaruuden, vaikka oli pudota koko Splitin loppukilpailusta.

Tietolaatikko

Naisten keihään tulokset: 1) Päivi Alafrantti (Suomi) 67,68. 2) Karen Forkel (DDR) 67,56. Petra Felke (DDR) 66,36.
Päivi Alafrantti on kilpaillut myös mm. käsipallossa (SM-kultaa), (SM-hopeaa ja -pronssia) ja kiekossa. Keihään voimaharjoittelun myötä Päivi Alafrantti innostui painonnostosta, jossa sijoittui MM-kisojen yhdeksänneksi vuonna 1987.

HUOM: Valitettavasti kisavideo on sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta.
OBS: På grund av våra kontraktsvillkor är tävlingsvideon tyvärr endast tillgängligt i Finland och via finska servrar.
NOTE: Due to the terms of our agreements the video from the EC games is unfortunately only available in Finland and via Finnish servers.

Tervolassa syntynyt Päivi Alafrantti (s. 1964) toi Suomen keihäsnaisten ensimmäisen EM-kullan Jugoslavian Splitistä.

Mitali oli vähällä jäädä saamatta, sillä EM-kisojen karsinnassa hänen ainoa onnistunut heittonsa ei toimitsijoiden mukaan jättänyt mitattavaa jälkeä.

Suomi teki asiasta protestin, ja videokatselun jälkeen Alafrantti hyväksyttiin finaaliin. Paineita hänellä ei kertomansa mukaan ollut; kultaa odotettiin Tiina Lillakilta, joka kuitenkin jäi 10. sijalle.

Alafrantin heittoura alkoi kivien viskelystä joen yli. Ensimmäisen keihään hänelle osti aikoinaan naapurin urheiluhenkinen isäntä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto