Hyppää pääsisältöön

Pohjoisnavan valloituskuviin lainattiin pätkä Titanic-elokuvasta

Kesällä 2007 paljastui, että osa Venäjän naparetken uutiskuvista oli lainattu Titanic-elokuvasta. Koululainen Waltteri Seretin sai huomiostaan journalistipalkinnon.

Pohjoisnavan luonnonvaroista on kiistelty vuosia. Elokuussa 2007 Venäjä ehti ensimmäisenä laskemaan lippunsa meren pohjaan.

Venäläinen tutkimusretkikunta sukelsi 2. elokuuta 2007 neljän kilometrin syvyyteen pohjoisella napajäätiköllä. Valloitusretkellä pohjaan pudotettiin titaanikapselissa Venäjän lippu. Taustalla on Venäjän halu todistaa, että suuri osa pohjoisnavasta kuuluu sille.

Osa venäläisten sukellusveneiden pohjoisnavan valloitusta koskeneista uutiskuvista osoittautui kuitenkin vääriksi.

Uutistoimisto Reutersin levittämää Venäjän RTR-television kuvaa sukellusveneistä merenpohjalla oli jo vuosia aiemmin käytetty Titanic-elokuvassa. Asian huomannut koululainen Waltteri Seretin ja aiheeseen tarttuneet Ilta-Sanomien toimittajat Saku-Pekka Sundelin, Jari Alenius ja Arja Paananen palkittiin Bonnierin journalistipalkinnolla maaliskuussa 2008.

Sukellusvenesuunnittelija Sauli Ruohosen mukaan myös suurin osa muista televisiossa olleista sukelluskuvista ei ollut naparetkeltä.

Tutkimusretken tavoitteena oli hankkia todisteita Venäjän väitteelle, että maan mannerjalusta ulottuu Siperiasta aina Pohjoisnavalle asti. Alueelta uskotaan löytyvän miljardeja tonneja öljyä ja maakaasua. Myös muut pohjoisen rantavaltiot ovat kiinnostuneita merenpohjan kaasu- ja öljyvarannoista.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä - Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto